Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brabanders leven gemiddeld bijna een jaar korter als gevolg van luchtvervuiling

Brabanders leven gemiddeld bijna een jaar korter als gevolg van luchtvervuiling

BRABANT - Uit onderzoek van de GGD blijkt dat we in Brabant gemiddeld bijna een jaar korter leven. Daarnaast is de luchtvervuiling ook een veroorzaker van astma, hart- en vaatziekten en van longkanker. De GGD roept de gemeenten en inwoners op extra maatregelen te nemen.

Volgens het onderzoek van de GGD woont niemand in Brabant op een plek met gezonde lucht. Gemiddeld gezien leven de inwoners van de provincie 358 dagen korter leven door de luchtvervuiling. Bij 1 op de 5 kinderen is luchtvervuiling de oorzaak van hun astma en bij 1 op de 5 volwassenen is het de oorzaak van een hartvaatziekte. De buitenlucht die inwoners inademen is zo slecht dat het vergelijkbaar is met de lucht die iemand zou inademen als die een huisgenoot heeft die elke dag 5 sigaretten binnenshuis rookt. Wegverkeer is de grootse oorzaak van luchtvervuiling in Brabant maar ook de industrie en houtstook zijn belangrijke bronnen.

Maatregelen 

De GGD roept de Brabantse provincie en gemeenten op om maatregelen te nemen. Een lagere blootstelling aan luchtverontreiniging levert volgens de GGD altijd gezondheidswinst op. Wanneer de blootstelling met 50 procent zou verminderen, nemen ook de negatieve gezondheidseffecten met ongeveer 50 procent af. Het is dus belangrijk om de luchtvervuiling omlaag te brengen. Ook moet er bij bouwplannen van gevoelige bestemmingen, zoals woningen, scholen en verzorgingshuizen, rekening gehouden worden met de afstand tot vervuilende bronnen. De GGD roept ook alle gemeenten op om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord en zo samen te werken aan schone lucht. In het Schone Lucht Akkoord werken het Rijk, provincies en gemeenten aan maatregelen en innovaties voor verbetering van de luchtkwaliteit.

Meer uit Tholen

Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

1 uur geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

3 uur geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

18 uur geleden
Drie jubilarissen van Vogelvreugd gehuldigd om jarenlange lidmaatschap

THOLEN - Vogelvereniging Vogelvreugd organiseerde op vrijdagavond 9 februari haar jaarlijkse feestavond voor de leden en hun partners in de Meulvliet te Tholen. Ongeveer 35 personen genoten van een heerlijk warm en koud buffet, gevolgd door enkele rondjes bingo met leuke prijzen.

22 uur geleden
'105.000 mensen belanden na een val op de spoedeisende hulp'

SINT PHILIPSLAND - Fysiotherapeut Benjamin Brouwers gaf op woensdag 14 februari een lezing over valpreventie in dorpshuis De Wimpel. De aanwezigen hoorden verbijsterd dat er jaarlijks landelijk 105.000 mensen op de spoedeisende hulp belanden na een val, waarvan bijna de helft na een val in en rond het huis.

1 dag geleden
Zeeuwse agenten betrokken bij actie tegen 's werelds grootste hackersgroep

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie Zeeland-West-Brabant heeft een belangrijke rol gespeeld in een internationaal politieonderzoek naar de hackersgroep Lockbit. Dit onderzoek resulteerde vandaag in een internationale politieactie, waarbij in totaal 34 servers offline zijn gehaald en er twee aanhoudingen zijn verricht.  

1 dag geleden
Met korting samen reizen met de trein? Voortaan heb je daar een code voor nodig

WEST-BRABANT/ZEELAND - De Samenreiskorting van de NS gaat op de schop. Vanaf vandaag moeten reizigers die gebruik willen maken van de 40 procent korting hun ticket kopen via een speciale code. Die code moet gegeven worden door de medereiziger die een abonnement heeft. Zo worden reizigers die samen met de trein gaan en gebruikmaken van de Samenreiskorting voortaan aan elkaar gekoppeld.

1 dag geleden