Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brabanders leven gemiddeld bijna een jaar korter als gevolg van luchtvervuiling

Brabanders leven gemiddeld bijna een jaar korter als gevolg van luchtvervuiling

BRABANT - Uit onderzoek van de GGD blijkt dat we in Brabant gemiddeld bijna een jaar korter leven. Daarnaast is de luchtvervuiling ook een veroorzaker van astma, hart- en vaatziekten en van longkanker. De GGD roept de gemeenten en inwoners op extra maatregelen te nemen.

Volgens het onderzoek van de GGD woont niemand in Brabant op een plek met gezonde lucht. Gemiddeld gezien leven de inwoners van de provincie 358 dagen korter leven door de luchtvervuiling. Bij 1 op de 5 kinderen is luchtvervuiling de oorzaak van hun astma en bij 1 op de 5 volwassenen is het de oorzaak van een hartvaatziekte. De buitenlucht die inwoners inademen is zo slecht dat het vergelijkbaar is met de lucht die iemand zou inademen als die een huisgenoot heeft die elke dag 5 sigaretten binnenshuis rookt. Wegverkeer is de grootse oorzaak van luchtvervuiling in Brabant maar ook de industrie en houtstook zijn belangrijke bronnen.

Maatregelen 

De GGD roept de Brabantse provincie en gemeenten op om maatregelen te nemen. Een lagere blootstelling aan luchtverontreiniging levert volgens de GGD altijd gezondheidswinst op. Wanneer de blootstelling met 50 procent zou verminderen, nemen ook de negatieve gezondheidseffecten met ongeveer 50 procent af. Het is dus belangrijk om de luchtvervuiling omlaag te brengen. Ook moet er bij bouwplannen van gevoelige bestemmingen, zoals woningen, scholen en verzorgingshuizen, rekening gehouden worden met de afstand tot vervuilende bronnen. De GGD roept ook alle gemeenten op om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord en zo samen te werken aan schone lucht. In het Schone Lucht Akkoord werken het Rijk, provincies en gemeenten aan maatregelen en innovaties voor verbetering van de luchtkwaliteit.

Meer uit Tholen

Gemeente Tholen doet opnieuw mee aan het NK en ZK Tegelwippen

THOLEN - De gemeente Tholen doet dit jaar weer mee met het Nederlands- en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. “Als we de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep winnen is dat mooi meegenomen, maar het is zeker niet het hoofddoel.”

20 uur geleden
Gemeente Tholen verwijdert fietsenrek met fiets: 'Ben jij je fiets kwijt?'

THOLEN - Tijdens werkzaamheden op de Markt in Tholen heeft de gemeente een fietsenrek verwijderd. Aan dit fietsenrek zat nog een fiets. De gemeente deelt daarom een foto van de fiets in de hoop de eigenaar op te kunnen sporen.

23 uur geleden
Jij op Tholen verwezenlijkt sportdromen voor mensen met een beperking

THOLEN - Jij op Tholen wil mensen met een beperking of aandoening de kans bieden om te sporten en bewegen. Daarom starten zij het project ‘Sportdromen’.

1 dag geleden
Meerdere straten Sint-Maartensdijk zonder water door lekkage

SINT-MAARTENSDIJK - Vijf straten in Sint-Maartensdijk zitten momenteel zonder water. Dat komt doordat er tijdens werkzaamheden een brandkraan werd geraakt. 

1 dag geleden
UWV: 'Arbeidsmarkt Zeeland blijft zeer krap, ondanks eerste lichte afname'

ZEELAND - In het vierde kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland voor het eerst sinds eind 2021 licht afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter zeer krap: voor elke direct inzetbare werkzoekende waren er aan het einde van afgelopen jaar gemiddeld 6,5 openstaande vacatures. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Door de aanhoudende krapte blijft het voor werkgevers moeilijk om nieuw personeel te werven. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal openstaande vacatures in Zeeland van zo’n 11.600 naar 10.000 (-14 procent). Tegelijkertijd nam het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar juist iets toe, van ongeveer 1.300 naar 1.500 (+18,5 procent). Samen zorgt dat voor de eerste voorzichtige afname van de spanning sinds eind 2021. Jaar op jaar is echter nog altijd een flinke stijging zichtbaar.

2 dagen geleden
Politie houdt vier verdachten aan voor woninginbraken en Toyota-diefstallen

BREDA - Bij een grootschalig onderzoek naar autodiefstallen en inbraken in de regio heeft de politie de afgelopen weken vier verdachten aangehouden. Het gaat om 35 inbraken en diefstallen in bijna heel West-Brabant en Zeeland.

2 dagen geleden
112 automobilisten op de bon geslingerd tijdens MONO-controle rondom Zeeland

ZEELAND - Bij een grootschalige politiecontrole op de snelwegen in én rondom Zeeland, zijn 112 automobilisten op de bon geslingerd. De meeste van hen kregen een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. 

2 dagen geleden