Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boze Trump: het Hooggerechtshof heeft ons in de steek gelaten

Boze Trump: het Hooggerechtshof heeft ons in de steek gelaten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump voelt zich in de steek gelaten door het Hooggerechtshof. Dat weigerde een zaak in behandeling te nemen die door Texas was aangespannen. Die staat klaagde dat vier belangrijke staten waar de Democraat Joe Biden won in de fout waren gegaan bij het wijzigen van verkiezingsprocedures.

Het besluit van het Hooggerechtshof is een grote tegenvaller voor Trump, die zelf drie van de negen hoge rechters heeft benoemd. "Het Hooggerechtshof heeft ons echt in de steek gelaten. Geen wijsheid. Geen moed", concludeerde hij op Twitter.

Trump zei dat hij een recordaantal stemmen heeft gekregen voor een zittende president, maar dat het hof toch besloot de zaak "in een oogwenk" te verwerpen. Hij klaagde ook dat het hof niet inhoudelijk heeft gekeken "naar de vele redenen" dat de zaak was aangespannen.

Texas had betoogd dat de autoriteiten en rechtbanken in Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin op illegale wijze verkiezingsprocedures hadden gewijzigd. Dat gebeurde bijvoorbeeld om het makkelijker te maken om tijdens de coronacrisis per post te stemmen.

De Texaanse autoriteiten stelden dat alleen de parlementen van staten bevoegd zijn om dergelijke procedures aan te passen. De zuidelijke staat wilde daarom via het hooggerechtshof voorkomen dat kiesmannen uit de staten worden toegewezen aan Joe Biden.

De president heeft volgehouden dat hij door fraude de verkiezingen heeft verloren, maar het lukte zijn advocaten herhaaldelijk niet om dat hard te maken voor de rechter. "Een gemanipuleerde verkiezing", schreef Trump, die ook opriep "verder te strijden". Twitter waarschuwde bij dat bericht dat de beweringen van Trump over fraude worden betwist.

Meer uit Buitenland

Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

2 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

4 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

5 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

5 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

8 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

9 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

11 uur geleden