Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwwerkzaamheden aan gaspijplijn Nord Stream 2 hervat

Bouwwerkzaamheden aan gaspijplijn Nord Stream 2 hervat

BERLIJN (ANP/DPA) - De bouwwerkzaamheden aan de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland zijn hervat, meldt een woordvoerder van het bedrijf dat over de pijpleiding gaat. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld.

De pijpleiding, die door de Oostzee loopt, zou al voor meer dan 90 procent af zijn. De bouwwerkzaamheden werden vorig jaar opgeschort nadat de Verenigde Staten sancties instelden tegen partijen die betrokken zijn bij het project. Volgens de VS vormt Nord Stream 2 een bedreiging voor de veiligheid van de Europese Unie omdat die daardoor afhankelijker wordt van Rusland.

In december vorig jaar werden de bouwwerkzaamheden op het Deense eiland Bornholm stilgelegd nadat de Zwitserse eigenaar van twee bouwschepen het werk had neergelegd onder de Amerikaanse druk. In dezelfde maand voerden de VS een wet in die de meeste betrokken bedrijven 30 dagen de tijd geeft om zicht terug te trekken uit het project. Persbureau Bloomberg meldde vorige maand dat het Amerikaanse parlement, het Congres, het eens is geworden over sancties tegen bedrijven en investeerders die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn.

Tegenstanders van de pijpleiding, waaronder de VS, Polen en Oekraïne, zeggen dat Nord Stream 2 Duitsland in een economische wurggreep van de Russen brengt. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer.

Meer uit Buitenland

Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

6 minuten geleden
Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

20 minuten geleden
Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

46 minuten geleden
EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.

2 uur geleden
Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

JERUZALEM (ANP/DPA) - Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.

2 uur geleden
Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

BRUSSEL (ANP) - Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).

2 uur geleden
Vierde Israëlische militair overleden na raketaanval van Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een vierde Israëlische militair is overleden na een raketaanval van Hamas, meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn. De aanval op de militairen vond plaats bij de grensovergang Kerem Shalom.

3 uur geleden