Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwwerkzaamheden aan gaspijplijn Nord Stream 2 hervat

Bouwwerkzaamheden aan gaspijplijn Nord Stream 2 hervat

BERLIJN (ANP/DPA) - De bouwwerkzaamheden aan de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar Duitsland zijn hervat, meldt een woordvoerder van het bedrijf dat over de pijpleiding gaat. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld.

De pijpleiding, die door de Oostzee loopt, zou al voor meer dan 90 procent af zijn. De bouwwerkzaamheden werden vorig jaar opgeschort nadat de Verenigde Staten sancties instelden tegen partijen die betrokken zijn bij het project. Volgens de VS vormt Nord Stream 2 een bedreiging voor de veiligheid van de Europese Unie omdat die daardoor afhankelijker wordt van Rusland.

In december vorig jaar werden de bouwwerkzaamheden op het Deense eiland Bornholm stilgelegd nadat de Zwitserse eigenaar van twee bouwschepen het werk had neergelegd onder de Amerikaanse druk. In dezelfde maand voerden de VS een wet in die de meeste betrokken bedrijven 30 dagen de tijd geeft om zicht terug te trekken uit het project. Persbureau Bloomberg meldde vorige maand dat het Amerikaanse parlement, het Congres, het eens is geworden over sancties tegen bedrijven en investeerders die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn.

Tegenstanders van de pijpleiding, waaronder de VS, Polen en Oekraïne, zeggen dat Nord Stream 2 Duitsland in een economische wurggreep van de Russen brengt. De Duitse regering stelt juist dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

3 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

4 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

5 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

6 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

6 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

7 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

9 uur geleden