Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwsector: door slechte waterkwaliteit dreigt nieuwe bouwcrisis

Bouwsector: door slechte waterkwaliteit dreigt nieuwe bouwcrisis

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse bouwsector dreigt over een paar jaar met grote problemen te maken te krijgen als Nederland niet voldoet aan de doelen van de Europese richtlijn die de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater moet waarborgen. Daarvoor waarschuwt Bouwend Nederland op basis van een onderzoek door adviesbureau Witteveen en Bos.

De vereniging van bouw- en infrabedrijven wijst erop dat de waterkwaliteit in Nederland slecht is, maar deze in 2027 wel moet voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn water (KRW). Als Nederland op veel plaatsen dan nog niet voldoet aan de KRW dreigt in het slechtste scenario een jaarlijks omzetverlies van 17,5 miljard euro voor de bouw- en infrasector.

Volgens beleidsadviseur Martijn Verwoerd bij Bouwend Nederland kan in het slechtste geval een kwart tot een derde van de totale bouwproductie niet meer vergund worden. "Het kan zijn dat de vergunning voor het bouwwerk zelf wel kan worden verleend, maar dat geen toestemming mag worden gegeven voor het tijdelijk droogpompen van de bouwput en het lozen van het water daaruit. Dan kan ook het bouwwerk zelf niet gebouwd worden."

Terugdringen uitstoot versnellen

Maar het is volgens de branchevereniging nog niet te laat. Voor de meeste wateren is namelijk bekend van welke stoffen de normen overschreden worden. Het terugdringen van de uitstoot van die stoffen dient te worden versneld, zegt Bouwend Nederland.

De impact kan ook verkleind worden als de overheid besluit gebruik te maken van maatwerkvoorschriften bij vergunningen. Dat zijn extra voorwaarden die kunnen worden verbonden aan een vergunning, bijvoorbeeld de verplichting om een bepaalde filtertechniek toe te passen bij het bemalen van een bouwput.

Stikstofdossier

De bouw kampt de laatste tijd al met problemen vanwege het stikstofdossier. In november besloot de Raad van State dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Sindsdien moeten bouwers veel nieuwe rapporten en berekeningen aanleveren om aan te tonen dat een project niet bijdraagt aan extra stikstofuitstoot. Daardoor lopen veel bouwplannen vertraging op en is sprake van hogere kosten.

De Vereniging van Waterbouwers laat weten "geschrokken" te zijn van de resultaten. "Als de bevindingen in dit rapport uitkomen, dan betekent dit dat we geen dijken meer kunnen versterken, bruggen niet meer kunnen onderhouden en onze vaarwegen dichtslibben. Terwijl deze maatregelen voor de bereikbaarheid en waterveiligheid van Nederland wel noodzakelijk zijn", zegt directeur Andrea Vollebregt.

Meer uit Financieel

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

1 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

1 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

9 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

15 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

15 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

19 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

19 uur geleden