
Bouwers: gebouwen steeds vaker geen nieuwe stroomaansluiting
ZOETERMEER (ANP) - Nieuwe bedrijfsgebouwen kunnen steeds vaker geen nieuwe aansluiting op het stroomnet krijgen omdat het elektriciteitsnet vol is, zegt Harold Lever, vakgroepvoorzitter bij Bouwend Nederland. Woensdag maakten netbeheerders bekend dat het net vol is in grote delen van Overijssel en Groningen en in sommige delen van Den Haag.
Het probleem speelt volgens Lever onder meer bij het bouwen van nieuwe scholen en grote kantoorpanden met een warmtepomp. Hij meldt dat enkele bouwbedrijven al tegen dit probleem aanlopen. In Groningen, Overijssel en Den Haag komt het nog niet voor, "maar dat is een kwestie van wachten", zegt hij.
De problemen op het stroomnet betekenen volgens hem ook dat bouwprojecten niet kunnen worden opgeleverd. "Het is het allerlastigst als de bouw al is gestart maar een aansluiting niet kan. Dan is het gebouw al klaar maar kan je het niet met goed fatsoen opleveren want de opdrachtgever verwacht een gebouw met nutsvoorzieningen."
Wachtlijst
Bedrijven en gebouwen die niet meteen een nieuwe aansluiting kunnen krijgen, komen op een wachtlijst te staan. Op sommige plaatsen kan die wachttijd voor grootverbruikers oplopen tot tien jaar, wat afhangt van de ontwikkelingen op het landelijke stroomnet van Tennet. Volgens de vakgroepvoorzitter van de brancheorganisatie staan honderden bouwbedrijven in Nederland nu op een wachtlijst.
"Als je lang op een wachtlijst staat loop je het risico minder opdrachten aan te kunnen nemen", zegt Lever. Hij zegt daarbij dat hij nog geen bedrijven kent die daardoor failliet dreigen te gaan. "Het is een van de factoren die het moeilijker maakt in een al vrij lastige tijd."
Nieuwbouwwijken
Bij het bouwen van woningen verwacht hij geen problemen voor het krijgen van een nieuwe aansluiting, omdat netbeheerders de schaarse ruimte op het net willen bewaren voor huishoudens. Tenzij het om grote nieuwbouwwijken gaat, die kunnen wel in de problemen komen. "Er is ons veel aan gelegen dat we samen zo snel mogelijk gaan versnellen bij de versterking van het elektriciteitsnet", besluit Lever.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse WPP, een van de grootste reclamebureaus ter wereld, waarschuwt voor een tegenvallende winst en omzet dit jaar. Het bedrijf schrijft dit toe aan groeiende macro-economische onzekerheid, waardoor de advertentie-inkomsten onder druk staan. WPP kondigde woensdag ook het vertrek van topman Mark Read aan.
12 minuten geledenCUPERTINO (ANP) - Apple voert gesprekken om de uitzendrechten van de Formule 1 in de Verenigde Staten te bemachtigen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times woensdag gemeld. Het bedrijf daagt daarmee ESPN van Disney uit, dat momenteel de F1-races uitzendt in de VS.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bedrijven in Nederland potten steeds meer geld op, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl de inkomsten van ondernemingen buiten de financiƫle sector vorig jaar naar recordhoogte stegen, bleven de investeringen achter.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwbouwwoning is in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld ruim 9 procent duurder geworden. Dat is de sterkste prijsstijging van nieuwbouwhuizen in ruim twee jaar tijd, volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Kadaster en Eurostat.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van Donald Trump vrij baan gegeven om door te gaan met massaontslagen bij federale overheidsinstellingen. Een lagere rechtbank blokkeerde in mei de ingrepen die duizenden mensen hun baan kostten zolang een rechtszaak van vakbonden en non-profitorganisaties tegen de ontslagen nog loopt.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten nieuwe dreigementen over importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei onder andere dat hij koper dat de Verenigde Staten binnenkomt met 50 procent wil belasten.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wil de belangrijkste chemiefabrieken in de Europese Unie beter beschermen. De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om samen met de sector en lidstaten "kritieke" productiefaciliteiten aan te wijzen die belangrijke grondstoffen maken voor bijvoorbeeld de luchtvaart, defensie of medische zorg. "Gerichte hulp" moet deze vestigingen behoeden voor sluitingen en helpen met vergroenen.
12 uur geleden