Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwend Zeeland: 'Leg geen extra eisen op voor bouwmaterialen, ontwerp of milieu'

Bouwend Zeeland: 'Leg geen extra eisen op voor bouwmaterialen, ontwerp of milieu'

KAPELLE/KRUININGEN - Zeeland ligt volgens Bouwend Nederland op koers om tot 2030 het aantal huizen te bouwen dat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft gevraagd. Dat is te danken aan goede samenwerking tussen provincie, gemeenten en bouwers, aldus Jos Lukasse, verenigingsmanager van Bouwend Nederland in Zeeland. Wel bemoeilijken de stikstofimpasse en nadruk op betaalbaarheid de bouw, stelt de branchevereniging. De organisatie roept provincie en gemeenten op om geen eisen aan nieuwbouw te stellen die strenger zijn dan de wet. ‘Dat gebeurt nu vaak wel, bijvoorbeeld op het gebied van bouwmaterialen, ontwerp of milieu.’

Tot 2030 moeten er in Zeeland 16.500 nieuwe woningen bijkomen. ‘Dat zijn er jaarlijks zo’n 1800. We realiseren er nu een kleine 1600 per jaar. We hoeven de productie dus maar een beetje omhoog te brengen om voor onze provincie de woondeal te realiseren.’ Begin maart hebben verschillende partijen in Zeeland samen met minister De Jonge hun handtekening gezet onder deze woondeal. 

Bouwen aan de rand

Zeeland kiest vaker dan andere provincies voor bouwen aan de rand van dorpen en steden, aldus Lukasse. ‘Dat gaat sneller en is goedkoper dan in het centrum, dat de voorkeur is van bestuurders in andere provincies.’ 

In veel andere provincies verkeren tweederde van de bouwplannen nog in de ideeënfase, aldus de manager. ‘In Zeeland is juist 63 procent van de plannen al hard. Dat wil zeggen dat er al een goedgekeurd bestemmingsplan ligt.’ Het belangrijkste verschil met andere provincies is dat het Zeeuwse provinciebestuur gemeenten en bouwers vanaf de eerste planfase aan tafel vraagt, stelt Lukasse. ‘De overheden zien dezelfde randvoorwaarden als wij om de bouwambities waar te maken, zoals snellere vergunningverlening en genoeg ambtelijke capaciteit. Aan die randvoorwaarden is nog niet voldaan, maar dat we er hetzelfde over denken is een belangrijk begin.’ Bij Zeeuwse bouwbedrijven liggen kansen om carrière te maken voor zij-instromers en leerlingen van bouwopleidingen. ‘Gelukkig zitten deze scholen vol. Qua instroom van personeel ziet het in Zeeland goed uit.’

Meer uit Reimerswaal

Open dag zaterdag bij KNRM Hansweert

HANSWEERT - KNRM-reddingstation Hansweert opent haar deuren tijdens de reddingbootdag op zaterdag 25 mei.

1 dag geleden
Eenzaamheid is echt niet nodig in Reimerswaal

KRUININGEN - Eenzaamheid is echt niet nodig in de gemeente Reimerswaal. Stichting Senioren Reimerswaal is er voor u! Met de doelstelling, het bevorderen van de zelfstandigheid maatschappelijke integratie en participatie van senioren zonder winstoogmerk. Een en ander geven wij gestalte door het stimuleren, ondersteunen en organiseren van activiteiten op sociaal cultureel en recreatief gebied.

2 dagen geleden
Subsidie voor cultuurprojecten Zeeuwse jongeren

KAPELLE/KRUININGEN - De provincie Zeeland kent zes projecten uit de Impuls Jongerencultuur subsidie toe. Projecten van Cine Zee, Nacht van de Nacht Middelburg, Royal Flush Vlissingen en Stringtogether krijgen samen in totaal 114.720 euro. 

2 dagen geleden
Dijkversterking Hansweert levert nieuwe rotonde op

HANSWEERT - Het zat al langer in de planning, nu is het zover: een nieuwe rotonde in Hansweert aan de Boomdijk. 'Vanwege de dijkversterking is het noodzakelijk om een veilige rotonde te maken voor al het verkeer', laat het waterschap weten. In de week van 3 juni start de aanleg en die duurt naar verwachting zo'n twee maanden. De nieuwe rotonde komt te liggen op de huidige kruising van de Boomdijk met de Eendracht en de Kanaalstraat.

3 dagen geleden
Tiende editie Toujours Kapelle geslaagd, expo 'WO2 in Kleur' nog te zien in dorpshuis

KAPELLE - Vorige week stond in het teken van de tiende Toujours Kapelle. De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse soldaten werden op donderdag herdacht op de Franse begraafplaats; er waren de hele week activiteiten in en om oorlogsmuseum Memorial 40-45 Kapelle en op zaterdag werd door bijna vijfhonderd mensen de Franse Slag Mars gelopen. In dorpshuis De Vroone is de komende week nog de fototentoonstelling 'WO2 in Kleur' te zien.

3 dagen geleden
Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

4 dagen geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

5 dagen geleden