Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwend Nederland: bouwvak staat herstel Limburg niet in de weg

Bouwend Nederland: bouwvak staat herstel Limburg niet in de weg

ZOETERMEER (ANP) - De aanstaande bouwvak staat het herstel van de waterschade in Limburg niet in de weg. Ook zijn er geen signalen dat bouwbedrijven in de regio het herstel niet aankunnen, zegt brancheorganisatie Bouwend Nederland. De schade aan huizen betreft vaak stuc- of schilderwerk en herstel van vloeren. Dat is volgens de vereniging "relatief goed op te lossen" en wordt ook vaak door specialisten en zzp'ers gedaan.

Zzp'ers houden zich volgens de organisatie ook niet aan de bouwvak, de voorheen verplichte vakantieperiode van de bouwsector. De bouwvak bestaat eigenlijk niet meer, maar de branchevereniging geeft nog wel een jaarlijks advies over de periodes waarin de branche bedrijven kan sluiten. Dit jaar is dat voor de zuidelijke regio vanaf maandag 9 augustus.

Bouwend Nederland heeft geen cijfers over de hoeveelheid werk die bouwbedrijven in Limburg krijgen door de schade, maar schat in dat de schade "organisch" opgelost zal worden. "Als een huis echt schade heeft en mensen slecht kunnen wonen, krijgt dat herstel prioriteit boven het plaatsen van een dakkapel", aldus een woordvoerder.

Drukte

Volgens hem heeft de bouw het weliswaar heel druk, maar dat zou al een tijd zo zijn, mede door aanhoudend personeelstekort en het grote aantal woningen dat de komende jaren bijgebouwd moet worden. Volgens de zegsman zullen er waarschijnlijk ook bouwbedrijven uit andere regio's, zoals Brabant, komen helpen in Limburg. Verzekeraars hebben vaak ook hun eigen netwerk aan bouwbedrijven waar ze op contractuele basis mee samenwerken. Hoe lang het schadeherstel zal duren, durft Bouwend Nederland niet aan te geven.

Het aandeel van Limburg in de Nederlandse bouwproductie komt volgens de vereniging uit op bijna 6 procent. Daar valt nieuwbouw onder, maar ook verbouw, herstel en onderhoud van woningen, kantoren en overheidsgebouwen en de grond-, weg- en waterbouw.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

19 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

21 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

22 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 dag geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden