Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouwbedrijf Heijmans onderzoekt omgang met data na blunder

Bouwbedrijf Heijmans onderzoekt omgang met data na blunder

ROSMALEN (ANP) - Bouwbedrijf Heijmans is een onderzoek begonnen naar de manier waarop intern wordt omgesprongen met gevoelige data. Dit doet het concern nadat door een blunder een lijst met persoonlijke gegevens van meer dan 1100 geïnteresseerden in een nieuwbouwproject in Zevenhuizen per e-mail is rondgegaan.

Een woordvoerster bevestigt eerdere berichtgeving door het AD over de datablunder. Heijmans verstuurde maandagavond een e-mail met een bijgevoegd Excel-bestand waarin onder andere gegevens over de inkomens van mensen met interesse in nieuwbouwproject Koningskwartier stonden. Daarnaast bevatte de lijst adressen en namen van gegadigden. De e-mail was gericht aan alle inschrijvers die waren uitgeloot.

Heijmans wil nu nagaan hoe de fout heeft kunnen gebeuren. Volgens de zegsvrouw gaat het bedrijf normaal gesproken juist zorgvuldig om met gevoelige gegevens. Het onderzoek richt zich vooral op de omgang met data bij samenwerkingsverbanden als het Koningskwartier, waar bijvoorbeeld ook verzekeraar ASR en gebiedsontwikkelaar AM aan meewerken.

Excuses

"We hebben onze excuses aangeboden. We vinden het ontzettend vervelend voor de mensen bij wie dit is gebeurd en voor de collega die dit is overkomen", aldus Heijmans. Het bedrijf benadrukt normaal gesproken helemaal geen bestanden te beheren over inkomens van mensen. Bij het lotingsproces voor de nieuwbouwwijk was dit echter van belang om te bepalen of mensen in aanmerking komen voor sociale woningbouw.

Nadat de fout werd ontdekt, kon het bedrijf een deel van e-mails nog intrekken maar bij geopende berichten was dit niet meer mogelijk. Heijmans heeft dinsdagochtend de fout gemeld bij de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast verzocht het bouwbedrijf de onbedoelde ontvangers van de informatie deze zo snel mogelijk te wissen.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

11 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

14 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

15 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

19 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden