Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw van nieuwe windmolenparken op Oosterscheldekering van start

Bouw van nieuwe windmolenparken op Oosterscheldekering van start

NEELTJE JANS - E-connection is na ruim tien jaar van voorbereiding begonnen met het optimaliseren van de windmolenparken op de Oosterscheldekering.

De bestaande windmolens op de kering worden vervangen door andere exemplaren en er worden nieuwe gebouwd.

In de eerste fase van de werkzaamheden worden vier windparken met in totaal elf windmolens vervangen. Het gaat om zes nieuwe turbines en het vervangen van vijf bestaande. Negen van de elf windmolens hebben een tiphoogte van 204 meter, de twee andere van 150 meter. Vanaf 2022 moeten de nieuwe turbines 60.000 huishoudens van stroom voorzien.

Fundaties

Het maken van de betonfundaties begint deze maand waarna alle voorbereidende werkzaamheden volgen. Op drie plekken moet de dam voor de nieuwe molens worden verbreed. In de loop van 2021 worden de nieuwe Vestas-turbines geïnstalleerd. Een jaar later zijn deze operationeel. De Voordelta en de Oosterschelde zijn Natura 2000-gebieden. “Daarom zorgen we ervoor dat de natuur zo min mogelijk last heeft van de bouw en de aanwezigheid van windturbines”, zegt directeur Rick Wasser van E-connection.

Meeuwen

Er zijn daarom extra broedlocaties ingericht voor bijvoorbeeld meeuwen en strandplevieren en de turbines staan op plekken waar de vogels er het ministe last van moeten hebben. In samenwerking met Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap en Nationaal Park Oosterschelde richt de aannemer bepaalde delen van het gebied in op een natuurlijke manier, zodat deze interessanter worden voor bepaalde vogelsoorten.

Opbrengst

De opbrengst van de windparken gaat deels naar educatieve projecten en voorzieningen in de gemeente Veere, zoals wandelpaden, fietsroutes, tentoonstellingen en elektrische oplaadpunten.

De werkzaamheden beginnen in de windparken Binnenhaven, Roggeplaat-West, Noordland-Buiten en Vluchthaven. Na deze werkzaamheden volgen nog twee bouwasen. In 2027 moeten er op de Oosterscheldekering 32 windturbines staan die stroom leveren voor 140.000 huishoudens. 


 

Meer uit Beveland

COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

4 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Wie was Mattheus Smalleganges eigenlijk?

In een Goessche Courant uit 1921 kwam ik toevallig tegen dat het raadslid Constandse in een gemeenteraadsvergadering vroeg om 'meer toezicht op de spelling der naambordjes'. Helaas ontbreken deze straatnamen in het artikel. Maar welke nieuwe straten aanvankelijk dubieus gespeld waren, doet er nu niet toe. Want de kwestie is uiteindelijk goed gekomen; straks leest u hoe dat ging. 

7 uur geleden
Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: 'Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in'

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie," vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien."

9 uur geleden
Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

1 dag geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

2 dagen geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

2 dagen geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

2 dagen geleden