Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw van nieuwe windmolenparken op Oosterscheldekering van start

Bouw van nieuwe windmolenparken op Oosterscheldekering van start

NEELTJE JANS - E-connection is na ruim tien jaar van voorbereiding begonnen met het optimaliseren van de windmolenparken op de Oosterscheldekering.

De bestaande windmolens op de kering worden vervangen door andere exemplaren en er worden nieuwe gebouwd.

In de eerste fase van de werkzaamheden worden vier windparken met in totaal elf windmolens vervangen. Het gaat om zes nieuwe turbines en het vervangen van vijf bestaande. Negen van de elf windmolens hebben een tiphoogte van 204 meter, de twee andere van 150 meter. Vanaf 2022 moeten de nieuwe turbines 60.000 huishoudens van stroom voorzien.

Fundaties

Het maken van de betonfundaties begint deze maand waarna alle voorbereidende werkzaamheden volgen. Op drie plekken moet de dam voor de nieuwe molens worden verbreed. In de loop van 2021 worden de nieuwe Vestas-turbines geïnstalleerd. Een jaar later zijn deze operationeel. De Voordelta en de Oosterschelde zijn Natura 2000-gebieden. “Daarom zorgen we ervoor dat de natuur zo min mogelijk last heeft van de bouw en de aanwezigheid van windturbines”, zegt directeur Rick Wasser van E-connection.

Meeuwen

Er zijn daarom extra broedlocaties ingericht voor bijvoorbeeld meeuwen en strandplevieren en de turbines staan op plekken waar de vogels er het ministe last van moeten hebben. In samenwerking met Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap en Nationaal Park Oosterschelde richt de aannemer bepaalde delen van het gebied in op een natuurlijke manier, zodat deze interessanter worden voor bepaalde vogelsoorten.

Opbrengst

De opbrengst van de windparken gaat deels naar educatieve projecten en voorzieningen in de gemeente Veere, zoals wandelpaden, fietsroutes, tentoonstellingen en elektrische oplaadpunten.

De werkzaamheden beginnen in de windparken Binnenhaven, Roggeplaat-West, Noordland-Buiten en Vluchthaven. Na deze werkzaamheden volgen nog twee bouwasen. In 2027 moeten er op de Oosterscheldekering 32 windturbines staan die stroom leveren voor 140.000 huishoudens. 


 

Meer uit Middelburg

De lichtjes gaan aan! Inwoners Nieuw-en St.Joosland brengen dorp in Kerstsferen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Op 6 december gaan de lichtjes aan! Van de kerstboom op het pleintje bij ''t Dorpsuus' in Nieuw- en Sint Joosland. Twee dorpsbewoners opperden het idee tijdens de Dorpstafel.

7 uur geleden
Warmtenet Dauwendaele gaat niet door

MIDDELBURG - Er komt geen warmtenet in de Middelburgse wijk Dauwendaele. Het onderzoek om industriële warmte die over is te gebruiken voor het verwarmen van 900 huizen is afgerond. De conclusie is dat de aanleg van dit warmtenet veel te duur is. Voor aansluiting op het warmtenet kan geen aantrekkelijk aanbod worden gedaan aan de huurders en huiseigenaren.

8 uur geleden
Tractor en auto in botsing bij Vrouwenpolder

VROUWENPOLDER - Bij een aanrijding op de Parallelweg tussen Vrouwenpolder en De Banjaard is donderdagochtend materiële schade ontstaan. Na onderzoek bleek er niemand gewond te zijn geraakt.

8 uur geleden
IJsbaan opent vandaag in Middelburg

MIDDELBURG - Vanmiddag om 14.00 uur is het zover: dan kunnen schaatsliefhebbers weer terecht op de ijsbaan die vanaf vrijdag werd opgebouwd voor het stadhuis aan de Markt in Middelburg.

1 dag geleden
Vogels in Vogelpark krijgen een huisje

MIDDELBURG - Woensdagmiddag hebben leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek zelfgemaakte vogelhuisjes opgehangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. In totaal knutselden de leerlingen 55 huisjes in elkaar. Dit is een van de acties van het burgerinitiatief “Vogelpark vogelvriendelijk" van bewoner Henk Nijssen. Door dit initiatief heeft het Vogelpark een metamorfose ondergaan op het gebied van biodiversiteit. Eerder zijn bloemrijke randen in het park aangelegd, afgelopen voorjaar heeft de gemeente 35 bomen en 8 plukken Zeeuwse haag aangeplant en wordt er minder gemaaid. Ook komen er nog vogelvoedselbosjes.

1 dag geleden
Bouw 15 levensloopbestendige woningen van start in Meliskerke en Aagtekerke

MELISKERKE/AAGTEKERKE - Binnenkort start de bouw van 15 levensloopbestendige woningen in Meliskerke en Aagtekerke. In Meliskerke aan de Sivertstraat bouwen we 4 woningen en aan de Pauwhoekstraat realiseert Zeeuwland 6 woningen. In Aagtekerke bouwt de organisatie  5 levensloopbestendige woningen aan de Burgemeester Jan Peperstraat. Zeeuwland verwacht dat de bouw van de woningen aan de Sivertstraat en in Aagtekerke in maart 2024 gereed zijn. In mei 2024 is de bouw van de woningen aan de Pauwhoekstraat afgerond. Met de bouw van deze woningen verwacht Zeeuwland de doorstroming in de kernen te bevorderen.

2 dagen geleden
Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

3 dagen geleden