Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw kerk Kruiningen komt dichterbij

Bouw kerk Kruiningen komt dichterbij

KRUININGEN - Als er geen gegronde bezwaren komen kan de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen naar verwachting begin volgend jaar haar kerk aan de Zandweg bouwen.

Het plan voor de maximaal dertien meter hoge kerk met 384 zitplaatsen en een parkeerterrein aan de voorzijde met naar verwachting 77 parkeerplaatsen ligt nu voor de inspraakprocedure ter inzage bij de gemeente Reimerswaal. De grond van Zandweg 1C is al aangekocht. De Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen (VGGK) wil de agrarische loods die er nog staat slopen voor de bouw van de kerk.

Klassiek
In het plan van de kerkgemeente heeft de nieuwe kerk een bebouwingsoppervlakte van circa 640 vierkante meter. De kerk krijgt één bouwlaag, met een goothoogte van maximaal vier meter en een totale bouwhoogte van maximaal dertien meter. De voorkeur van de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen gaat uit naar een gebouw met een klassieke en eenvoudige uitstraling.

Verkeer
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reimerswaal stelt dat het bouwplan past op de locatie aan de Zandweg. Ze verwacht ook geen verkeersproblemen. ‘Met name op de zondagen zullen er meer verkeersbewegingen zijn’, staat er in een gemeentelijke nota. ‘Maar door de maximale capaciteit van 384 zitplaatsen zullen er maximaal tachtig (gemotoriseerde) verkeersbewegingen extra plaatsvinden. De Zandweg kan dit aan.’

Tankstation
Aan de oostzijde van de beoogde locatie voor het kerkgebouw staan woningen, aan de westkant grenst het aan een woonwinkel en aan de noordwestelijke kant ligt een garagebedrijf met tankstation. Volgens de gemeente ligt deze installatie op voldoende afstand om geen milieuhinder te veroorzaken.
Uit ecologisch onderzoek komen ook geen belemmeringen voor de bouw naar voren, staat in de nota. 'Het is onwaarschijnlijk dat er ter plaatse beschermde planten- en diersoorten voorkomen.'

Dorpshuis
De leden van de VGGK komen nu nog samen in dorpshuis Ons Dorpshuis in Kruiningen. De gemeente is in 2017 ontstaan na een ruzie binnen de Gereformeerde Gemeente Kruiningen. Zo’n 290 leden verlieten met dominee Bredeweg deze gemeente en vormden de VGGK.

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

2 dagen geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

3 dagen geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

6 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

1 week geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

1 week geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

1 week geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

1 week geleden