Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouw kerk Kruiningen komt dichterbij

Bouw kerk Kruiningen komt dichterbij

KRUININGEN - Als er geen gegronde bezwaren komen kan de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen naar verwachting begin volgend jaar haar kerk aan de Zandweg bouwen.

Het plan voor de maximaal dertien meter hoge kerk met 384 zitplaatsen en een parkeerterrein aan de voorzijde met naar verwachting 77 parkeerplaatsen ligt nu voor de inspraakprocedure ter inzage bij de gemeente Reimerswaal. De grond van Zandweg 1C is al aangekocht. De Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen (VGGK) wil de agrarische loods die er nog staat slopen voor de bouw van de kerk.

Klassiek
In het plan van de kerkgemeente heeft de nieuwe kerk een bebouwingsoppervlakte van circa 640 vierkante meter. De kerk krijgt één bouwlaag, met een goothoogte van maximaal vier meter en een totale bouwhoogte van maximaal dertien meter. De voorkeur van de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen gaat uit naar een gebouw met een klassieke en eenvoudige uitstraling.

Verkeer
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reimerswaal stelt dat het bouwplan past op de locatie aan de Zandweg. Ze verwacht ook geen verkeersproblemen. ‘Met name op de zondagen zullen er meer verkeersbewegingen zijn’, staat er in een gemeentelijke nota. ‘Maar door de maximale capaciteit van 384 zitplaatsen zullen er maximaal tachtig (gemotoriseerde) verkeersbewegingen extra plaatsvinden. De Zandweg kan dit aan.’

Tankstation
Aan de oostzijde van de beoogde locatie voor het kerkgebouw staan woningen, aan de westkant grenst het aan een woonwinkel en aan de noordwestelijke kant ligt een garagebedrijf met tankstation. Volgens de gemeente ligt deze installatie op voldoende afstand om geen milieuhinder te veroorzaken.
Uit ecologisch onderzoek komen ook geen belemmeringen voor de bouw naar voren, staat in de nota. 'Het is onwaarschijnlijk dat er ter plaatse beschermde planten- en diersoorten voorkomen.'

Dorpshuis
De leden van de VGGK komen nu nog samen in dorpshuis Ons Dorpshuis in Kruiningen. De gemeente is in 2017 ontstaan na een ruzie binnen de Gereformeerde Gemeente Kruiningen. Zo’n 290 leden verlieten met dominee Bredeweg deze gemeente en vormden de VGGK.

Meer uit Reimerswaal

Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

18 uur geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

22 uur geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

1 dag geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

2 dagen geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

2 dagen geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

3 dagen geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

3 dagen geleden