
Bouterse veroordeeld voor decembermoorden
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982. Dat heeft de krijgsraad vrijdag bekendgemaakt tijdens een urenlange zitting. Bouterse is schuldig bevonden aan het medeplegen van moord. Bouterse is nu niet in Suriname. Hij is op staatsbezoek in China.
Het Openbaar Ministerie had ook twintig jaar celstraf geëist tegen de inmiddels 74-jarige Bouterse, de hoofdverdachte in het strafproces. Hij was destijds de leider van het militaire bewind. Nabestaanden stelden na de bekendmaking van het vonnis dat ze niet anders hadden verwacht.
In het jarenlang lopende proces waren er 25 verdachten. Tegen negen van hen, onder wie Bouterse, werd twintig jaar cel geëist. Voor negen andere verdachten werd vrijspraak gevraagd. Zes van de verdachten zijn inmiddels overleden. Alle verdachten hebben ontkend dat zij de moorden hebben gepleegd.
Amnestiewet
Het vooronderzoek in de zaak begon in 2000 en het strafproces in 2007. Het proces werd enkele keren onderbroken, onder meer omdat het Surinaamse parlement in 2012 een omstreden amnestiewet aannam, waardoor verdachten van de decembermoorden niet konden worden bestraft. In 2015 bepaalde het Surinaamse hof van justitie dat het OM de verdachten alsnog kon vervolgen, ondanks de amnestiewet.
Medio 2017 kwam de aanklager met een maximale strafeis van twintig jaar tegen Bouterse. Die zou aanwezig zijn geweest op Fort Zeelandia, waar de slachtoffers zijn gemarteld en gedood. Het OM gaf destijds aan dat het geen bewijs had dat Bouterse zelf had geschoten.
Meer uit Binnenland
ZWOLLE (ANP) - De vrouw en twee kinderen van de overleden topkok Jonnie Boer zijn donderdag niet zelf aanwezig bij het afscheid voor genodigden. Op een groot bord bij de ingang van Boers driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle legt de familie uit dat ze zelf deze dag achter de schermen blijven, maar dat ze "alles op afstand meekrijgen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Duitse vakantiegangers zorgen voor drukte op de wegen in ons land. Volgens de ANWB hebben veel mensen in Duitsland een lang weekend vrij en dat leidt tot files in Nederland. Vooral op de A12 tussen de grens en knooppunt Velperbroek lopen weggebruikers veel vertraging op, gemiddeld een uur, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tachtig procent van de Nederlanders vindt de Nationale Herdenking op 4 mei belangrijk of heel belangrijk. Maar het aandeel dat de herdenking heel belangrijk vindt, is dit jaar iets gedaald vergeleken met vorig jaar. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst ontving in maart en april een recordaantal van ruim 10,5 miljoen aangiftes voor de inkomstenbelasting van particulieren en ondernemers. Vorig jaar kwamen er 10,3 miljoen aangiftes binnen voor 1 mei.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle treinen in Nederland staan tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei vanaf 20.00 uur twee minuten stil. Dit geldt ook voor bussen, metro's, trams en veerponten van stadsvervoerders in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het vliegverkeer wordt aangepast rond de dodenherdenking.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Persoonlijke gegevens van huiseigenaren kunnen in verkeerde handen vallen bij nieuwe regels die het kabinet wil invoeren. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder wil dat de aanpassing van de wet niet doorgaat zolang de problemen niet zijn opgelost.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aankomende bruidsparen die op het gemeentehuis willen trouwen, betalen in 2025 meer dan vorig jaar. Op de vrijdagmiddag kost een huwelijksceremonie gemiddeld 499 euro. Een jaar eerder was dit nog 478 euro. Dat concludeert vaksite ThePerfectWedding.nl, die de tarieven bij alle gemeenten heeft verzameld.
4 uur geleden