Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse hangt Surinaamse president Santokhi ambtsketen om

Bouterse hangt Surinaamse president Santokhi ambtsketen om

PARAMARIBO (ANP) - De voorzitter van het Surinaamse parlement Marinus Bee heeft Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk geïnstalleerd als nieuwe president en vicepresident van Suriname. Vertrekkend president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin hebben hun functie formeel overgedragen aan hun opvolgers. Als laatste formele handeling kreeg Santokhi de ambtsketen omgehangen door Bouterse.

De plechtigheden, die gepaard gingen met gebeden en culturele uitingen, vonden plaats tijdens een speciale vergadering van het parlement. Door de coronamaatregelen gebeurde dit in een grote tent op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Alleen speciale genodigden en familie waren welkom in de tent. Het grote publiek kon wel alles live volgen via radio-en tv-stations.

Brunswijk is geen onbekende voor Nederland. Zo is hij door het Nederlandse Openbaar Ministerie bij verstek veroordeeld voor drugssmokkel. In de jaren tachtig was hij actief als leider van het Junglecommando waarmee hij tegen het regime van Bouterse vocht. Hij kreeg toen financiële steun van Nederland.

Meer uit Buitenland

Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

50 minuten geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

2 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

3 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

10 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

10 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

13 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

14 uur geleden