Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bossenburgh heeft nu een kleurrijke fotowand

Bossenburgh heeft nu een kleurrijke fotowand

VLISSINGEN – Op de kruising van Rosenburg en Bossenburgh, is in het bijzijn van wethouder Els Verhage een fotowand onthuld. De fotowand is het resultaat van het community art-project Bolderkar Bossenburgh van Kunst Educatie Walcheren. “Buurtbewoners hebben foto’s van hun wijk ingestuurd. De winnende foto’s zijn verwerkt in een collage van vijftien meter breed,” vertelt Agnes den Hartogh.

In het voorjaar van 2021 zijn kunstenares Agnes den Hartogh en muziikant Donovan Olijfveld met een rode bolderkar de woonwijk Bossenburgh in gegaan. ‘Gewapend’ met een koffiezetapparaat gingen ze de huizen langs. “We belden aan en vroegen of we bij mensen koffie mochten zetten en of ze tijd hadden voor een praatje. Zo kwamen we op een laagdrempelige manier met buurtbewoners in contact en luisterden naar wat ze wilden vertellen. Uit de gesprekken bleek dat veel mensen de wijk grijs en grauw vonden. Ze voelen zich niet gehoord en zijn over het algemeen teleurgesteld in de gemeente. Met verschillende activiteiten willen we de mensen van Bossenburgh hun vertrouwen en gemeenschapszin teruggeven,” vertelt Den Hartogh.

Hogedrukspuit
Tijdens Burendag in september maakte Donovan een rap met jongeren en kwam een fotograaf een workshop geven voor de fotowedstrijd. “In het najaar hebben we ansichtkaarten laten maken die we met verschillende technieken in mijn atelier bedrukt hebben. Daarna zijn we de kerstwensen in de wijk gaan rondbrengen.” Door verschillende activiteiten op te zetten willen Donovan en Agnes zoveel mogelijk buurtbewoners bereiken. Stap voor stap zorgen ze voor meer betrokkenheid van bewoners bij het wel en wee van de wijk. Ze hebben een goede samenwerking met Archipelschool De Omnibus, wat voor dit project letterlijk goed uit de verf kwam. Omdat veel mensen meer kleur in de wijk willen, bedachten Agnes en Donovan een fotowand, als kleurig welkom in de wijk. Verschillende buurtbewoners hebben samen met vrijwilligers van Stichting ROAT een houten frame langs de betonnen schutting geplaatst. Aan het frame zijn de fotoplaten gemonteerd. “Met de leerlingen van groep acht hebben we voor de opening de platen ingesmeerd met drukinkt. Dat is een dekkende verf die gemakkelijk weg te poetsen valt met water. Tijdens de opening mochten mensen emmers water tegen de fotowand gooien. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar staat ook symbool voor het samen schoonmaken en schoonhouden van de wijk. Als je samen verantwoordelijkheid neemt voor je leefomgeving, ontstaat er vanzelf kleur.” Tijdens de opening bleek de inkt toch lastiger te verwijderen te zijn dan verwacht en moest er een hogedrukspuit aan de pas komen om de fotowand toch zichtbaar te maken.

Kinderkunstweek
Met de 82 leerlingen van basisschool De Omnibus zal er tijdens de Kinderkunstweek van 16 tot en met 27 maart nog een project uitgerold worden. De kinderen maken allen een kunstwerk, dat opgenomen wordt in de kinderkunstroute in de wijk. Buurtbewoners zetten de kunstwerken in hun vensterbank, waarna geïnteresseerden de galerieroute kunnen lopen. “De kinderen gaan zelf hun kunstwerk naar de huizen brengen. Hopelijk ontstaat er zo meer contact.”

Meer uit Vlissingen

Amerikaanse garagerock en soul in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 15 juni staat de jonge Amerikaan Zac Person in De Piek in Vlissingen, met een unieke mix van harde garagerock en soul. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Zeeuwse bands Grainbait en Two Timer.

1 uur geleden
FNV verbolgen over draai gemeente Vlissingen rond hulp voor minima: 'Kwetsbaarste inwoners aan hun lot overgelaten'

VLISSINGEN - Vakbond FNV is onaangenaam verrast dat de gemeente Vlissingen de inkomensgrens voor armoedebeleid ondanks een eerder besluit van de gemeenteraad, tóch niet verhoogt van 110 naar 120 procent van het sociaal minimum. Dit besluit is volgens de vakbond een klap in het gezicht van de kwetsbare burgers omdat armere inwoners van Vlissingen nu verstoken blijven van noodzakelijke steun. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV: "Dit is een ongekende teleurstelling voor de inwoners van Vlissingen. Ze worden nu aan hun lot overgelaten. De gemeente heeft keer op keer beloften gedaan om de situatie van armere inwoners te verbeteren, maar draait deze nu zonder pardon terug. Dat is wreed en niet uit te leggen." 

20 uur geleden
Film by the Sea maakt namen vakjury bekend

VLISSINGEN - Dinsdag is tijdens de Amuse, de traditionele kick-off van Film by the Sea, de vakjury voor de Film & Literatuur Competitie van het 26e Vlissingse filmfestival onthuld. De jury, die de prijs voor de beste boekverfilming zal toekennen uit acht genomineerde films, bestaat uit gerenommeerde namen uit de film- en literatuurwereld.

21 uur geleden
Kunstwerk Gazaanse kunstenaar is stukgewaaid

VLISSINGEN - Het kunstwerk 'I'm still alive' van de Gazaanse kunstenaar Maisara Baroud, dat sinds vorige week donderdag aan de gevel van kunstwerkplaats Kipvis hangt, is gistermiddag kapot gewaaid door de harde wind. Het kunstwerk wordt voor aanstaande zaterdag vervangen door een nieuw doek.

1 dag geleden
Kunstenaar uit Gaza exposeert in Vlissingen: 'I'm still alive'

VLISSINGEN - Sinds vorige week prijkt het kunstwerk 'I'm still alive' van kunstenaar Maisara Baroud uit Gaza aan de gevel van kunstwerkplaats Kipvis aan de Dreesstraat. Het kunstwerk is er komen te hangen op initiatief van de in Middelburg woonachtige kunstenaar Hans Overvliet. "Het werk gaat over vrede en de dood," vertelt Overvliet. "Heel in de verte heeft het ook iets weg van Guernica van Picasso."

2 dagen geleden
Zo stemde de Vlissingers voor het Europees Parlement

VLISSINGEN - In de gemeente Vlissingen hebben 13.187 van de 34.376 stemgerechtigden vorige week donderdag een geldige stem uitgebracht voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Het opkomstpercentage van 38,50 procent ligt iets hoger dan in 2019, toen was het opkomstpercentage 34,82 procent.

2 dagen geleden
Medaillerijke afsluiting turnseizoen voor VTV

VLISSINGEN - De afsluiting van het turnseizoen bracht meerdere medailles voor de turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging op de toestelfinale, afgelopen zaterdag 8 juni in Vlissingen.

3 dagen geleden