Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden op Rhodos kosten reisconcern TUI zo'n 25 miljoen euro

Bosbranden op Rhodos kosten reisconcern TUI zo'n 25 miljoen euro

HANNOVER (ANP/BLOOMBERG) - De recente bosbranden op het Griekse eiland Rhodos kosten het Duitse reisconcern TUI miljoenen euro's. 's Werelds grootste touroperator gaat ervan uit dat de kosten hiervoor op zo'n 25 miljoen euro zullen uitkomen. Het gaat dan onder meer om compensaties van gedupeerden en geld dat de onderneming kwijt was aan repatriëringsvluchten.

Toch denkt TUI nog steeds dat deze zomer bijna weer net zo'n succesvolle vakantieperiode zal zijn als de laatste zomer voor de coronapandemie. Volgens het concern liggen de boekingen momenteel op ongeveer 95 procent van het niveau van voor de virusuitbraak. En dat terwijl vakanties dit jaar een stuk duurder zijn geworden. De gemiddelde prijzen van vakanties pakken ongeveer 7 procent hoger uit dan een jaar geleden.

In het afgelopen kwartaal ging er een winst vóór rente en belastingen in de boeken van 169 miljoen euro. Het gaat om het eerste winstgevende zogenoemde vroege zomerkwartaal sinds de pandemie. Met dit resultaat wist TUI de verwachtingen van analisten te overtreffen.

Coronamaatregelen

TUI houdt voorlopig vast aan zijn eerdere voorspelling dat de winst voor rente en belastingen in het huidige boekjaar, dat loopt tot eind september, hoger zal uitkomen dan vorig jaar. Destijds wist TUI nog flink te profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen, waardoor het toerisme na enkele magere jaren eindelijk weer duidelijk kon aantrekken.

Op Rhodos woedden vorige maand grote bosbranden. Die werden aangewakkerd door de harde wind. Volgens de lokale autoriteiten moesten er duizenden mensen in veiligheid worden gebracht, onder wie vele tientallen Nederlandse vakantiegangers. Onder meer in het zuiden van Rhodos moesten reizigers hun vakantie staken en het gebied verlaten. Reisorganisaties zoals TUI, Sunweb en Corendon annuleerden hierop tijdelijk ook vakanties naar het zuiden van het eiland.

De bosbranden op Rhodos zijn in Nederland tevens officieel tot calamiteit verklaard door het Calamiteitenfonds. Dat betekent dat het fonds via reisorganisaties kosten vergoedt van mensen voor bijvoorbeeld reisaanpassingen, repatriëring en niet-genoten vakantiedagen. Deze week zei het fonds al claims ontvangen te hebben van één reisorganisatie. Waarschijnlijk komen er later deze maand nog meer meldingen.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

6 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden