Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borsele weet niet hoeveel ze moet bezuinigen door onzekerheden

Borsele weet niet hoeveel ze moet bezuinigen door onzekerheden

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele maakt dit jaar geen kadernota.

Er zijn te veel onzekerheden om nu met plannen en financiële vooruitzichten voor de komende jaren te komen. 

Uitgaven

Wethouder Arno Witkam zei begin april dat Borsele volgend jaar 468.000 euro tekort zou komen. De oorzaak zit vooral in het sociaal domein. Vooral de jeugdzorg brengt grote uitgaven met zich mee. Het tekort was een tegenvaller, want de gemeente had eerder dit jaar al zo’n zes ton aan bezuinigingen aangekondigd in het kader van een zogenaamde herstelbegroting. 

Gifbeker

De gifbeker bleek echter nog lang niet leeg, want er komen nu nog eens 1,2 miljoen euro aan extra kosten bij voor GGD Zeeland en zo’n zeven ton voor het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO). “Dat hakt er flink in”, aldus Witkam. “Hier bovenop hebben we nog geen goed beeld van wat de coronacrisis ons gaat kosten. Er is veel te veel onzeker om nu een kadernota te maken en op zoek te gaan naar bezuinigingen.” 

Kerntaken

De gemeenteraad heeft gezegd eerst een kerntakendiscussie te willen voeren. “Wat willen we voor gemeente zijn en wat mag dat kosten?” zegt Witkam over deze discussie. Hoe deze gaat worden gevoerd moet 9 juli blijken. Dan komt het college van burgemeester en wethouders met een zogenaamd procesvoorstel. 

Uitstel

Zeker is dat de aangekondigde extra bezuinigingen, om het gat van 468.000 euro te dichten, voorlopig zijn uitgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om het sluiten van de bieb in ‘s-Gravenpolder, het masterplan Nieuwdorp en het uitstellen van de reconstructie van de Eendvogelstraat in Heinkenszand. “Met de kerntakendiscussie beginnen we weer op nul. Alles ligt open.”     

Meer uit Beveland

Sociale Verzekeringsbank (SVB) straks te bezoeken in stadskantoor Goes

GOES - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) opent op dinsdag 31 oktober een fysiek loket in het stadskantoor van de gemeente Goes. Hier kunnen Zeeuwen straks iedere dinsdag zonder afspraak terecht.

21 minuten geleden
Kinderstraat geopend op Spoedeisende Hulp ziekenhuis Goes

GOES – Kinderburgemeester Joud al Shatti opende zaterdag samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de kinderstraat op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes. Het ziekenhuis wil met de kinderstraat de SEH kindvriendelijker maken. Het idee hierachter is dat de kinderen rustiger worden van de kindgerichte omgeving en daardoor makkelijker de behandeling kunnen ondergaan.

1 uur geleden
Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes

GOES- Bij een eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt. De motorrijder is met behulp van een wervelplank naar de ambulance gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. De motor liep flinke schade op bij het ongeval.

19 uur geleden
Twee motorrijders met elkaar in botsing op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp

NIEUWDORP- Bij een ongeval op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp zijn twee motorrijders gewond geraakt toen zij met elkaar in botsing kwamen. Meerdere hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Beide motorrijders zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. 

20 uur geleden
Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

1 dag geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

2 dagen geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

2 dagen geleden