Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borsele staat voor pittige keuzes om begroting op orde te brengen

Borsele staat voor pittige keuzes om begroting op orde te brengen

HEINKENSZAND - Gaat de gemeente Borsele de dienstverlening aan haar inwoners versoberen en de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen? Accepteert ze wachtlijsten in de zorg en vermindert ze het onderhoud aan wegen en groen? Deze en meer vragen komen donderdag 4 maart aan bod in de raadsvergadering van de gemeente Borsele over haar kerntaken. “Sommige keuzes zijn ingrijpend”, erkent burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Maar er is nog niets besloten en we gaan zorgvuldig te werk. Als we ergens mee stoppen, doen we dat niet meteen vanaf 4 maart, maar bouwen het af.”

De gemeente Borsele neemt al haar taken onder de loep om te kijken hoe ze kan bezuinigen. Het doel van dit kerntakenonderzoek, dat al een jaar loopt, is een sluitende begroting voor de komende jaren te kunnen maken. Hoeveel geld Borsele in de toekomst ontvangt en moet uitgeven is onzeker, bijvoorbeeld door de herverdeling van het gemeentefonds. Ze gaat ervan uit tot 2024 1,2 miljoen euro te moeten bezuinigen, licht Arno Witkam, wethouder financiën, toe.

Bibliotheek

Borsele liet een extern bureau onderzoeken wat voor soort gemeente ze kan en wil zijn. “Daarvoor keek het onderzoeksbureau ook naar vergelijkbare gemeenten”, vertelt Dijksterhuis. Dat leverde een lijst aan mogelijke uitgangspunten op. De gemeenteraad koos hieruit 38 thema’s voor het college van burgemeester en wethouders om mee aan de slag te gaan. Zo is het mogelijk dat Borsele de opzet van het Masterplan Nieuwdorp versobert, het cultuurbeleid verandert, de bibliotheekfunctie aanpast, subsidies voor recreatieve voorzieningen verlaagt en de huren van de brede scholen verhoogt.

Scholen

Er staan ook voorstellen in om beleid niet te veranderen, zoals het onderhoud aan begraafplaatsen, speeltuinen en bossen en de subsidies voor dorpsraden, musea, monumenten, dorpsvernieuwing, ouderenwerk en jeugd. Economische activiteiten ook kunnen onverminderd doorgaan, maar mogelijk voert de gemeente toeristenbelasting in. Verder is een uitgangspunt dat elke kern een ontmoetingsplaats heeft, maar het is mogelijk dat er, net als in Baarland, Ellewoutsdijk en ‘s-Heer Abtskerke, scholen verdwijnen uit een dorp. “Maar dit soort grote ingrepen zijn voor over een aantal jaren”, aldus de burgemeester.

Zorgvuldig

In de vergadering van 4 maart kan de raad besluiten voorstellen niet of half uit te voeren, legt Dijksterhuis uit. Ook kan ze oordelen dat de lijst nog niet voldoende actiepunten bevat. Daardoor is nog niet te zeggen met welke precieze veranderingen de inwoners, ondernemers en bezoekers van Borsele te maken krijgen. “Als de gemeenteraad akkoord gaat met de voorstellen, werkt het college ze verder uit”, aldus de burgemeester. Die uitwerkingen, de eerste zijn naar verwachting in de tweede helft van dit jaar klaar, gaan weer terug naar de raad. “Sommige zullen pas volgend jaar duidelijk zijn. Als we met een regeling stoppen, willen we die fatsoenlijk afbouwen. We moeten zakelijk kijken naar de bezuinigingen, maar gaan er zorgvuldig mee om.”

Herstelbegroting

Volgens het onderzoeksbureau moeten alle voorstellen bij elkaar het voor Borsele, dat onder financieel toezicht van de provincie Zeeland staat, mogelijk maken de herstelbegroting sluitend te krijgen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad de herstelbegroting 2021-2024 op donderdag 1 april behandelt.

Meer uit Beveland

Schoon genoeg van al dat zwerfafval?

BORSELE - Op zaterdag 2 maart van 13.00-15.00 uur stropen in heel Zeeland honderden vrijwilligers weer de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie langs de dijken en strandjes van de Wester- en Oosterschelde. Doe jij mee?

1 uur geleden
Feyenoorders geven basketbalclinic in Goes

GOES - Vier profs van Feyenoord gaven woensdag bij basketbalvereniging Volharding in Goes een clinic aan de jeugd. De Goese club heeft veel jeugd en het aantal afwezige leden was woensdag op één hand te tellen. Zowel de pro's uit Rotterdam als de Volharding-jeugd kijkt terug op een geslaagde avond.

1 uur geleden
Noëlla is klantadviseur: 'Belangrijk dat je je kunt inleven in cliënt'

GOES - Bellen, bellen, bellen. Dat is het hoofdingrediënt van een werkdag van Noëlla (26). Sinds drieënhalf jaar is ze klantadviseur bij UWV in Goes. Zodra ze klaarzit met haar laptop en headset is ze voorbereid op de meest uiteenlopende vragen. Die variatie in haar werk spreekt Noëlla aan. "Het is fijn om cliënten goed te kunnen helpen of te kunnen geruststellen", vertelt Noëlla. "Daardoor ga ik aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis."

4 uur geleden
Nachtelijke inzet traumahelikopter in Eisenhowerstraat Goes

GOES - Hulpverleners, onder wie een traumateam, zijn in de nacht van zondag op maandag toegesneld na een melding van een medische noodsituatie in Goes.

7 uur geleden
Kloetinge moet creatief omspringen met beschikbare ruimte

KLOETINGE - V.V. Kloetinge heeft sinds kort een vernieuwingsplan doorgezet om de ruimte die ze heeft te optimaliseren en daarmee de voetbalkwaliteit voor de leden te waarborgen. De vereniging steeg in de afgelopen vijf jaar met ongeveer dertig procent naar ruim elfhonderd leden. Dat vraagt om uitbreiding, maar op een plek waar niet meer uitgebreid kan worden, moet je in andere oplossingen denken. 

22 uur geleden
Auto's van dijk bij ongeval kruising Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk

OUDELANDE- Twee personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat hun auto's met elkaar in botsing waren gekomen en vervolgens naast de dijk belandden. Dit gebeurde op de kruising van de Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk. De beide slachtoffers zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

1 dag geleden
Echtpaar De Kok-Louws viert 65-jarig huwelijksfeest

's-HEER ARENDSKERKE - Meneer en mevrouw De Kok-Louws uit 's-Heer Arendskerke vieren zondag (25 februari) hun 65-jarig huwelijksfeest. 

1 dag geleden