Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borsele staat voor pittige keuzes om begroting op orde te brengen

Borsele staat voor pittige keuzes om begroting op orde te brengen

HEINKENSZAND - Gaat de gemeente Borsele de dienstverlening aan haar inwoners versoberen en de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen? Accepteert ze wachtlijsten in de zorg en vermindert ze het onderhoud aan wegen en groen? Deze en meer vragen komen donderdag 4 maart aan bod in de raadsvergadering van de gemeente Borsele over haar kerntaken. “Sommige keuzes zijn ingrijpend”, erkent burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Maar er is nog niets besloten en we gaan zorgvuldig te werk. Als we ergens mee stoppen, doen we dat niet meteen vanaf 4 maart, maar bouwen het af.”

De gemeente Borsele neemt al haar taken onder de loep om te kijken hoe ze kan bezuinigen. Het doel van dit kerntakenonderzoek, dat al een jaar loopt, is een sluitende begroting voor de komende jaren te kunnen maken. Hoeveel geld Borsele in de toekomst ontvangt en moet uitgeven is onzeker, bijvoorbeeld door de herverdeling van het gemeentefonds. Ze gaat ervan uit tot 2024 1,2 miljoen euro te moeten bezuinigen, licht Arno Witkam, wethouder financiën, toe.

Bibliotheek

Borsele liet een extern bureau onderzoeken wat voor soort gemeente ze kan en wil zijn. “Daarvoor keek het onderzoeksbureau ook naar vergelijkbare gemeenten”, vertelt Dijksterhuis. Dat leverde een lijst aan mogelijke uitgangspunten op. De gemeenteraad koos hieruit 38 thema’s voor het college van burgemeester en wethouders om mee aan de slag te gaan. Zo is het mogelijk dat Borsele de opzet van het Masterplan Nieuwdorp versobert, het cultuurbeleid verandert, de bibliotheekfunctie aanpast, subsidies voor recreatieve voorzieningen verlaagt en de huren van de brede scholen verhoogt.

Scholen

Er staan ook voorstellen in om beleid niet te veranderen, zoals het onderhoud aan begraafplaatsen, speeltuinen en bossen en de subsidies voor dorpsraden, musea, monumenten, dorpsvernieuwing, ouderenwerk en jeugd. Economische activiteiten ook kunnen onverminderd doorgaan, maar mogelijk voert de gemeente toeristenbelasting in. Verder is een uitgangspunt dat elke kern een ontmoetingsplaats heeft, maar het is mogelijk dat er, net als in Baarland, Ellewoutsdijk en ‘s-Heer Abtskerke, scholen verdwijnen uit een dorp. “Maar dit soort grote ingrepen zijn voor over een aantal jaren”, aldus de burgemeester.

Zorgvuldig

In de vergadering van 4 maart kan de raad besluiten voorstellen niet of half uit te voeren, legt Dijksterhuis uit. Ook kan ze oordelen dat de lijst nog niet voldoende actiepunten bevat. Daardoor is nog niet te zeggen met welke precieze veranderingen de inwoners, ondernemers en bezoekers van Borsele te maken krijgen. “Als de gemeenteraad akkoord gaat met de voorstellen, werkt het college ze verder uit”, aldus de burgemeester. Die uitwerkingen, de eerste zijn naar verwachting in de tweede helft van dit jaar klaar, gaan weer terug naar de raad. “Sommige zullen pas volgend jaar duidelijk zijn. Als we met een regeling stoppen, willen we die fatsoenlijk afbouwen. We moeten zakelijk kijken naar de bezuinigingen, maar gaan er zorgvuldig mee om.”

Herstelbegroting

Volgens het onderzoeksbureau moeten alle voorstellen bij elkaar het voor Borsele, dat onder financieel toezicht van de provincie Zeeland staat, mogelijk maken de herstelbegroting sluitend te krijgen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad de herstelbegroting 2021-2024 op donderdag 1 april behandelt.

Meer uit Beveland

Mevrouw Steijn-Vermue krijgt burgemeester op bezoek voor honderdste verjaardag

's-GRAVENPOLDER -  Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden. 

9 uur geleden
Fonds voor Borselse initiatieven leefbaarheid

HEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.  

10 uur geleden
Botsing tussen auto en e-step in Goes

GOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.

13 uur geleden
Trouwkosten Goes behoren tot duurste van Zeeland

GOES -  De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente. 

17 uur geleden
Op de werkvloer bij planner Rubin en engineer Ferry: ‘Wij maken gebouwen slim’ [OP DE WERKVLOER]

Wie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.

19 uur geleden
Word vertrouwenspersoon in de sport

GOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.

1 dag geleden
Slachtoffer overleden ondanks reanimatiepoging door hulpdiensten

GOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.

1 dag geleden