Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borsele presenteert sluitende begroting, maar moet nog steeds bezuinigen

Borsele presenteert sluitende begroting, maar moet nog steeds bezuinigen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele is blij dat ze een sluitende begroting kan presenteren voor de jaren tot en met 2025. “We staan onder preventief toezicht van de provincie en daar willen we zo snel mogelijk vanaf”, zegt de Borselse wethouder financiën Arno Witkam. Hij tekent wel aan dat de financiële situatie van de gemeente niet ‘te rooskleurig’ moet worden gezien. “Tot 2025 moeten we nog 2,5 miljoen euro bezuinigen. Dat wordt nog een uitdaging, laten we daar eerlijk in zijn.”

Er is al bijna 2 miljoen euro bespaard en dat heeft de financiële positie van Borsele aanzienlijk verbeterd, aldus Witkam. De komende jaren moet er nog bezuinigd worden door onder meer scholen en dorpshuizen te concentreren, schoolgebouwen duurzamer te maken en voor de bedrijfsvoering minder externen in te huren. Ook verwacht de gemeente dat haar inwoners, bijvoorbeeld voor de realisatie van plannen en de inrichting van de openbare ruimte, meer zelf doen. Op het gebied van de zorg gaat Borsele uit van de kracht van de eigen omgeving van inwoners. Ze zet in op het voorkomen van (ernstigere) problemen door laagdrempelig advies en ondersteuning te bieden.

Belastingen

Omdat de gemeente moet bezuinigen en de lasten voor de inwoners ‘aanvaardbaar’ wil houden, heeft Borsele voor de komende jaren geen nieuwe, grote plannen op de agenda. “De ozb (onroerendezaakbelasting, redactie) stijgt alleen met de inflatie, maar voor de rioolbelasting en afvalstoffenheffing gaan we naar honderd procent kostendekkendheid en dat merkt de burger.” Aan afvalstoffenheffing betalen Borselenaren volgend jaar afgerond 10 euro (eenpersoonshuishouden) of 15 euro (meerpersoonshuishouden) meer dan dit jaar. Voor de rioolheffing is dat ongeveer 7 euro meer dan dit jaar.

Borsele hoort ook positieve berichten voor de toekomst. “We hopen dat het extra geld dat we voor de jeugdzorg krijgen een structurele bijdrage wordt. Voor de jaren 2023, 2024 en 2025 mogen we 75 procent van dit bedrag al doorberekenen. Dat geeft financiële ruimte.” Of dit extra geld vanuit het Rijk ook genoeg is om alle taken voor de jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te kunnen uitvoeren, kan Witkam niet zeggen. 

De herverdeling van het gemeentefonds, waaruit alle gemeenten in Nederland geld krijgen, noemt de wethouder ook een lichtpuntje. Hoe deze herverdeling eruit gaat zien, is nog niet bekend, maar volgens Witkam zijn de vooruitzichten voor Borsele positief.

Waterbuffering

Met alle onzekerheden en bezuinigingen, is Witkam blij dat bijvoorbeeld de uitvoering van het masterplan voor Nieuwdorp - zij het in soberdere vorm - en de aanleg van de rondweg voor Hoedekenskerke kunnen doorgaan. Ook voor de realisatie van de woonwijk Platepolder in Heinkenszand worden in 2022 nieuwe stappen gezet. Verder maakt Borsele zich met andere wegbeheerders sterk voor een goede verkeersafwikkeling in de gemeente en werkt ze aan het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte. Samen met andere partijen onderzoekt ze de mogelijkheden voor (zoet)waterbuffering. Borsele houdt toezicht op de aanleg van de hoogspanningsverbindingen op haar grond. Op het gebied van onderwijs investeert de gemeente in integrale kindcentra om de ontwikkelkansen van kinderen te vergroten. Daarnaast is het verbeteren van de gezondheid van jongeren een aandachtspunt.

De gemeenteraad van Borsele behandelt de meerjarenbegroting in haar vergadering van donderdag 4 november.

Meer uit Beveland

Kabinet: Borssele voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales

BORSSELE - Het kabinet heeft vrijdag Borssele als voorkeurslocatie aangewezen voor de komst van twee nieuwe kerncentrales.

25 minuten geleden
‘Dat hun namen worden genoemd, daar gaat het mij om’

YERSEKE - Uitkijkend over de plek waar haar vader bijna zeventig jaar geleden het woeste water op ging om, zonder enig idee van wat hen te wachten stond, hulp te bieden, vertelt Anneke Jumelet-Vette uit Yerseke over haar boek ‘Het water is kwaad’. Niet veel later zou blijken dat Jeroen Vette en de andere schippers die naar het gat in de dijk bij Ouwerkerk voeren met gevaar voor eigen leven vele mensen en dieren van de verdrinkingsdood zouden redden. “Dat hun namen genoemd worden, daar gaat het voor mij om bij het uitbrengen van dit boek.”

2 uur geleden
Studenten overhandigen mosselsokken aan Goese wethouder

GOES – De Goese wethouder Martijn Vermeulen heeft woensdag mosselsokken cadeau gekregen van het studentenbedrijf Down Underwear.

4 uur geleden
Sawasdee zamelt geld in voor goed doel op kerstmarkt Goes

GOES – Op de kerstmarkt in de Grote Kerk in Goes is zaterdag en zondag, 10 en 11 december, stichting Sawasdee present met een informatiekraam. Sawasdee heeft door de coronapandemie zware jaren achter de rug met geld inzamelen voor het welzijn van kinderen in zuidoost-Azië, maar dat komt nu weer op gang.

7 uur geleden
Froukje laat bezoekers Klomppop 2023 dansen

OVEZANDE - Froukje sluit op 27 mei 2023 de festivalzaterdag van Klomppop in Ovezande af. De popkoningin van de nieuwe generatie is een van de namen die het driedaagse festival heeft weten vast te leggen. De 41e editie van Klomppop vindt plaats van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei op sportpark De Fazant in Ovezande.

7 uur geleden
Weerbericht: Koud en grijs decemberweekeinde

Dit weekeinde ligt de maximumtemperatuur veelal tussen 0 en 3 graden en ’s nachts en ‘s ochtends vriest het op uitgebreide schaal. Dat is de weersverwachting van weerbureau Weeronline. ‘De zon is niet vaak te zien. Het is op veel plaatsen droog, maar lokaal kan wat winterse neerslag vallen.’

7 uur geleden
Goes trots op 10e plaats in landelijke lijst economisch beste gemeenten

GOES - Goes is in de landelijke lijst van economisch best presterende gemeenten van Elsevier Weekblad gestegen van de elfde naar de tiende plaats. “Hier zijn we hartstikke trots op”, zegt Stan Meulblok, wethouder ecenomische zaken van de gemeente Goes. Goes is de hoogst genoteerde gemeente van Zeeland in de donderdag gepubliceerde lijst.

1 dag geleden