
Borsele presenteert sluitende begroting, maar moet nog steeds bezuinigen
HEINKENSZAND - De gemeente Borsele is blij dat ze een sluitende begroting kan presenteren voor de jaren tot en met 2025. “We staan onder preventief toezicht van de provincie en daar willen we zo snel mogelijk vanaf”, zegt de Borselse wethouder financiën Arno Witkam. Hij tekent wel aan dat de financiële situatie van de gemeente niet ‘te rooskleurig’ moet worden gezien. “Tot 2025 moeten we nog 2,5 miljoen euro bezuinigen. Dat wordt nog een uitdaging, laten we daar eerlijk in zijn.”
Er is al bijna 2 miljoen euro bespaard en dat heeft de financiële positie van Borsele aanzienlijk verbeterd, aldus Witkam. De komende jaren moet er nog bezuinigd worden door onder meer scholen en dorpshuizen te concentreren, schoolgebouwen duurzamer te maken en voor de bedrijfsvoering minder externen in te huren. Ook verwacht de gemeente dat haar inwoners, bijvoorbeeld voor de realisatie van plannen en de inrichting van de openbare ruimte, meer zelf doen. Op het gebied van de zorg gaat Borsele uit van de kracht van de eigen omgeving van inwoners. Ze zet in op het voorkomen van (ernstigere) problemen door laagdrempelig advies en ondersteuning te bieden.
Belastingen
Omdat de gemeente moet bezuinigen en de lasten voor de inwoners ‘aanvaardbaar’ wil houden, heeft Borsele voor de komende jaren geen nieuwe, grote plannen op de agenda. “De ozb (onroerendezaakbelasting, redactie) stijgt alleen met de inflatie, maar voor de rioolbelasting en afvalstoffenheffing gaan we naar honderd procent kostendekkendheid en dat merkt de burger.” Aan afvalstoffenheffing betalen Borselenaren volgend jaar afgerond 10 euro (eenpersoonshuishouden) of 15 euro (meerpersoonshuishouden) meer dan dit jaar. Voor de rioolheffing is dat ongeveer 7 euro meer dan dit jaar.
Borsele hoort ook positieve berichten voor de toekomst. “We hopen dat het extra geld dat we voor de jeugdzorg krijgen een structurele bijdrage wordt. Voor de jaren 2023, 2024 en 2025 mogen we 75 procent van dit bedrag al doorberekenen. Dat geeft financiële ruimte.” Of dit extra geld vanuit het Rijk ook genoeg is om alle taken voor de jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te kunnen uitvoeren, kan Witkam niet zeggen.
De herverdeling van het gemeentefonds, waaruit alle gemeenten in Nederland geld krijgen, noemt de wethouder ook een lichtpuntje. Hoe deze herverdeling eruit gaat zien, is nog niet bekend, maar volgens Witkam zijn de vooruitzichten voor Borsele positief.
Waterbuffering
Met alle onzekerheden en bezuinigingen, is Witkam blij dat bijvoorbeeld de uitvoering van het masterplan voor Nieuwdorp - zij het in soberdere vorm - en de aanleg van de rondweg voor Hoedekenskerke kunnen doorgaan. Ook voor de realisatie van de woonwijk Platepolder in Heinkenszand worden in 2022 nieuwe stappen gezet. Verder maakt Borsele zich met andere wegbeheerders sterk voor een goede verkeersafwikkeling in de gemeente en werkt ze aan het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte. Samen met andere partijen onderzoekt ze de mogelijkheden voor (zoet)waterbuffering. Borsele houdt toezicht op de aanleg van de hoogspanningsverbindingen op haar grond. Op het gebied van onderwijs investeert de gemeente in integrale kindcentra om de ontwikkelkansen van kinderen te vergroten. Daarnaast is het verbeteren van de gezondheid van jongeren een aandachtspunt.
De gemeenteraad van Borsele behandelt de meerjarenbegroting in haar vergadering van donderdag 4 november.
Meer uit Beveland
's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.
1 uur geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
1 uur geledenGOES - Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, is uitgegroeid tot een sfeervolle en kleinschalige antiekmarkt met karakter. De Antiekmarkt Oude Stijl vindt plaats op vrijdag 11 juli van 9.00 tot 17.00 uur op het historische Bleekveld in Goes. Een plek waar liefhebbers van antiek en curiosa elkaar ontmoeten te midden van authentieke vondsten en nostalgische sfeer.
1 dag geledenGOES - Het college van Goes wil het succesvolle programma Balansstraat voortzetten in 2025 en 2026. De Balansstraat helpt 65-plussers en chronisch zieken om hun balans te verbeteren en zo het risico op vallen te verkleinen. In totaal stelt de gemeente voor de komende twee jaar 240.000 euro beschikbaar.
1 dag geledenGOES - De eerste vijftien studenten van het Participatielab bij sociaal werkbedrijf De Betho in Goes hebben hun mbo-diploma niveau 1 in ontvangst genomen. De officiële uitreiking markeerde het einde van een traject waarin werken en leren centraal stonden. Tijdens de ceremonie sprak André van der Reest, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Betho, zijn waardering uit: "Dit is een moment vol erkenning, verbinding en trots. Studenten én medewerkers hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd."
1 dag geledenGOES - Sacha Welleman (26) uit Goes werd eeerder dit jaar verkozen tot Miss Universe Zeeland en vertegenwoordigt sindsdien Zeeland in het landelijke Miss Universe Netherlands-traject.
2 dagen geledenWOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 12 juli vindt de nieuwe editie van het Oogstfeest Wolphaartsdijk plaats. Aanleiding voor het oogstfeest is het oogsten van gerst. Sebastiaan Poppe, lid van de organisatie, vertelt dat het veel meer is dan dat: "Het is echt een dag voor en door het hele dorp."
2 dagen geleden