
Borsele is blij met haar opvoedcoaches
HEINKENSZAND - De gemeente Borsele gaat structureel door met haar opvoedcoaches. "We zijn erg enthousiast", zegt wethouder Marga van de Plasse. Uit een pilot blijkt dat bij twintig procent van de ouders die bij de opvoedcoach komen geen complexe, dure zorg nodig is voor de kinderen.
De opvoedcoaches zijn sinds anderhalf jaar aan het werk. “We zien dat onze inwoners steeds meer een beroep op hen doen, al moeten we blijven werken aan hun bekendheid", zegt wethouder Marga van de Plasse.
Driftbuien
Ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen kunnen contact opnemen met Jantine Jumelet en Ilse Bos. Is mijn kind gameverslaafd? Waar komen mijn zoons driftbuien vandaan? En wat doe ik met mijn dochter die onzeker is? Het zijn vragen die de coaches geregeld krijgen voorgeschoteld.
Handig
Intern begeleider Marian van Bodegom van basisschool De Rank in ‘s-Gravenpolder verwijst ouders met vragen soms door. “Dat doe ik op gevoel. Je ontwikkelt er een antenne voor”, zegt zij. “Het gaat meestal om kinderen waarover een gedeelde zorg is, zowel bij ons als bij de ouders. De coaches bieden laagdrempelige zorg, die werkt. Voor mij is het handig, want als ik Jantine of Ilse inschakel is het van mijn bordje af. Als school ben je er in de eerste plaats om goed onderwijs te bieden en kun je niet helpen met alle opvoedproblemen.”
Drempelvrees
Van Bodegom vraagt meestal of de coaches de ouders moeten bellen. “Vaak zie je dat ze de drempel te hoog vinden.” Volgens Jumelet hoeven vaders en moeders geen drempelvrees te hebben. “Iedereen vindt opvoeden wel eens lastig”, zegt ze. “Ouders krijgen sowieso vijf gesprekken met ons. Soms helpt het al als ze er even over praten en we stil staan bij het probleem. We hebben geen koffertje met adviezen, maar luisteren goed en coachen. Aan de hand van de gesprekken kunnen wij goed in kaart brengen wat er nodig is. Voor sommige ouders is het voldoende om de lat iets lager te leggen, zowel voor het kind als voor henzelf. Bij anderen is meer nodig.”
Cursussen
Jumelet en Bos kunnen ouders op bepaalde cursussen wijzen, ze informatie geven en eventueel doorverwijzen naar andere zorgaanbieders. Van de Plasse benadrukt dat de opvoedcoaches geen muur opwerpen tussen de kinderen en jeugdzorg. “We moeten de kosten in de gaten houden, maar we willen kinderen ook niet een stempel geven als het niet nodig is. Wij geloven in dit soort preventieve zorg”, zegt zij. “Daarom gaan we er structureel mee door.” Andere gemeenten op de Bevelanden hebben nog geen opvoedcoaches in dienst, maar sommige werken wel met praktijkondersteuners bij huisartsen.
Meer uit Beveland
Ovezande - De RK-kerk in Ovezande verzorgt op zondag 13 juli opnieuw een pelgrimage naar het bijzondere Vrouweputje aan de Oostweg bij 's-Heer Arendskerke. Deze bezinningsplek, die al sinds de middeleeuwen bekendstaat als een bedevaartsoord, trekt mensen aan die op zoek zijn naar rust, bezieling en - volgens oude verhalen - zelfs genezing.
12 minuten geledenGOES - De gemeente Goes schaart zich vol achter de ambitieuze nieuwbouwplannen van ziekenhuis Adrz, dat achter het huidige gebouw een compleet nieuw, modern ziekenhuis wil realiseren. "Dit is essentieel voor de leefbaarheid in onze regio," zegt wethouder André van der Reest. "Een toekomstbestendig ziekenhuis draagt bij aan het gevoel van veiligheid van onze inwoners én van heel Zeeland." Het nieuwe ziekenhuis moet in 2029 al operationeel zijn.
8 uur geledenWILHELMINADORP - Deze zomer geeft de reizende openluchttentoonstelling een kijkje in het verleden van Wilhelminadorp met historische beelden van dit dorp langs het kanaal. Anton Hagen van Belangenvereniging Wilhelminadorp selecteerde de foto's die laten zien waar het dorp ooit zijn oorsprong vond. De tentoonstelling is van 4 juli tot 1 oktober gratis te bezoeken aan de Westhavendijk, tegenover Restaurant 'Over de Kook'.
12 uur geledenKAPELLE - In het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle draait bijna alles op vrijwilligers. Er zijn gastvrouwen, gidsen, tuinlieden en nog veel meer. In totaal zijn er zo'n vijftig mensen die het museum draaiende houden. Nel Koopman uit Goes begon vijftien jaar geleden als vrijwilliger en groeide zes jaar geleden door tot coördinator. Nu draagt ze het stokje over en keert ze terug naar haar vertrouwde rol als vrijwilliger.
1 dag geledenGOES - Karin en Marja uit Goes weten als geen ander wat het betekent om machteloos toe te kijken terwijl een geliefde afglijdt in de greep van alcohol en drugs. Karin is moeder van drie zoons, waarvan er één, Mike, al op jonge leeftijd begon met gebruiken. Marja verloor haar broer na een dertig jaar durende worsteling met verslaving. Beide vrouwen dragen hun verdriet en zorgen niet alleen met zich mee, maar zetten hun ervaringen sinds kort ook in om anderen te helpen. Karin richtte begin dit jaar Moedige Moeders Goes op, een zelfhulpgroep voor naasten van mensen met een verslaving. Marja geeft psycho-educatie en pleit voor meer erkenning voor naasten.
1 dag geledenKORTGENE - Tussen de knotwilgen en grasvelden in Kortgene bouwt Stichting EEF - Eindeloos Eiland Festival - aan iets bijzonders. Wat in 2014 begon als een lokaal kunstenfestival is uitgegroeid tot een sfeervolle, creatieve smeltkroes waar jong talent naast gevestigde namen staat. Muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en culinaire verrassingen lopen hier dwars door elkaar heen op zaterdag 5 en zondag 6 juli.
1 dag geledenGOES - Sacha Welleman (26) uit Goes werd op 1 maart 2025 verkozen tot Miss Universe Zeeland en vertegenwoordigt sindsdien Zeeland in het landelijke Miss Universe Netherlands-traject.
2 dagen geleden