Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borsele heeft zes ton aan besparingen gevonden

Borsele heeft zes ton aan besparingen gevonden

HEINKENSZAND - Door de kosten van het sociaal domein flink naar beneden te brengen, na er de komende twee jaar eerst in te investeren, en een aantal kleinere bezuinigingen denkt de gemeente Borsele zes ton aan besparingen te hebben gevonden.

Als de gemeenteraad volgende week donderdag instemt met de plannen schrapt de provincie waarschijnlijk het preventief toezicht. De gemeente hoeft dan niet meer voor alle extra uitgaven toestemming te vragen aan het provinciebestuur.

Signaal

Borsele kwam net als drie andere Zeeuwse gemeenten onder toezicht te staan, omdat ze geen sluitende meerjarenbegroting kon indienen. “We wilden daarmee ook een signaal afgeven dat het zo niet langer kan doorgaan. De kosten voor het sociaal domein zijn simpelweg te hoog”, zegt wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele. “Het signaal is duidelijk aangekomen. Ik denk dat het zelfs in Den Haag duidelijk is dat het water ons aan de lippen staat.”

Toegang

Om het gat van zes ton te dichten wil Borsele veel geld besparen op het sociaal domein. Ze doet dat er eerst bijna anderhalf miljoen euro in te investeren, onder meer in extra mankracht, die nauwkeuriger kijkt naar welke zorg mensen nodig hebben. Waar nu één iemand dat 32 uur per week doet worden dat 2,5 fte. “Dat gaat zich uitbetalen, omdat we  denken meer mensen in een eerder stadium te helpen en hen minder door moeten verwijzen naar de dure, professionele hulpverleners.”

Schrappen

In de taakstelling staat dat Borsele door de extra investering over vier jaar ruim twee miljoen euro minder aan uitgaven kwijt is wat een netto besparing is van iets meer dan zes ton over vier jaar.

Andere maatregelen waarmee Borsele geld bespaart zijn onder meer het schrappen van de helft van het budget voor de viering van 50 jaar gemeente Borsele (40.000 euro), het schrappen van een gemeentelijke werkplaats in ‘s-Heerenhoek, de investeringen in het kunstgrasveld in Heinkenszand in de tijd te verschuiven en een deel van de budgetten voor Borsele 2030, dorpsvernieuwing en eventuele verkiezingen te schrappen.

Ook schuift ze met het geld voor de investeringen in het kader van het masterplan Nieuwdorp, omdat ze deze nog niet binnen één of twee jaar verwacht.

Meer uit Beveland

Goese Verzetsheldenbuurt vernieuwt: 'Kan niet wachten tot ik terug ben'

GOES - Het liefst morgen trekt Anja in haar nieuwe woning, maar het duurt nog zo'n anderhalf jaar tot de derde en laatste fase van de herstructurering van de Verzetsheldenbuurt in Goes-Oost klaar is. Naar verwachting worden de laatste vijftig huur- en vijf koopwoningen eind volgend jaar opgeleverd. "Dan kan ik eindelijk terug naar mijn plek, mijn buurtje", vertelt Anja, die in afwachting daarvan in Goes-Zuid woont.

22 uur geleden
Zeeland na jaren weer vertegenwoordigd in VNG-bestuur

GOES - Drie Zeeuwen zijn eind juni benoemd in het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'De afgelopen jaren was Zeeland niet vertegenwoordigd in het bestuur', laat de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten weten in een persbericht.

1 dag geleden
Subsidie voor kennisverspreiding in landbouw

De subsidieregeling 'Kennisverspreiding en informatie' is opengesteld. 'De subsidieregeling richt zich op het verspreiden van kennis binnen de landbouwsector', laat de provincie Zeeland weten. 'Kennisaanbieders kunnen de subsidie aanvragen voor trainingen, workshops, coaching, voorlichtingsacties en demonstratieactiviteiten.'

1 dag geleden
Wolphaartsdijk viert de oogst

WOLPHAARTSDIJK - Een dag vol traditie, historie en folklore, dat bood het oogstfeest in Wolphaartsdijk zaterdag. Voor jong en ouder was er van alles te doen.

1 dag geleden
Oogstfeest in Oudelande op zaterdag 17 augustus

OUDELANDE - Eindelijk is het weer zover, op zaterdag 17 augustus organiseren wij weer met veel plezier het Oogstfeest te Oudelande. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere dag te worden, boordevol activiteiten voor jong en oud.

2 dagen geleden
Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

2 dagen geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

2 dagen geleden