Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boosheid overheerst bij horecabranche

Boosheid overheerst bij horecabranche

AMSTERDAM (ANP) - In de horecabranche overheerst boosheid over de gedwongen sluiting van cafés en eetgelegenheden die het kabinet heeft aangekondigd als maatregel tegen de tweede coronagolf. De horecabranche Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft geen begrip voor de uitleg die premier Mark Rutte gaf voor ingrijpende actie. Alleen de volledige compensatie voor alle loonkosten en vaste lasten voor getroffen horecaondernemers kan volgens voorzitter Robèr Willemsen "desastreuze" gevolgen voorkomen.

"Als je kijkt naar de cijfers van het RIVM, dan zie je dat het totale aantal besmettingen in de horeca een fractie van het totaal is", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. De motivering van de maatregel door Rutte, die wees op het risico van grote besmettingsclusters door groepsvorming in de horeca, gaat er bij hem niet in.

Zonder vergoeding van honderd procent voor alle loonkosten en vaste lasten, vallen volgens Willemsen veel horecabedrijven om. De KHN gaat nu volop inzetten op onderhandelingen over extra steun voor de horeca, legt de voorzitter uit. Een juridische procedure, zoals het kort geding dat KHN eerder dit jaar tegen de regering aanspande, is wat hem betreft geen optie meer.

"Ik hoorde aan het begin van de persconferentie dat het kabinet klaar staat voor steun aan getroffen branches en sectoren, dat is positief. We hebben de afgelopen zes maanden massaal ingeteerd op 5 miljard euro aan spaargeld", aldus Willemsen. "We gaan morgen afwachten wat voor daad bij het woord wordt gevoegd."

Meer uit Binnenland

Schoof op X tegen demonstranten: we zien en horen jullie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof heeft op X namens het kabinet gereageerd op de tweede Rode Lijn-demonstratie in Den Haag. "We zien jullie en we horen jullie. Ons doel is uiteindelijk hetzelfde: om zo snel mogelijk een einde te maken aan het leed in Gaza." De premier was volgens de organisatie uitgenodigd om de demonstratie bij te wonen, maar hij zou niets van zich hebben laten horen.

8 minuten geleden
Kindertransporten vanuit Kamp Vught herdacht

VUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.

28 minuten geleden
Deelnemers Rode Lijn-protest terug bij Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.

1 uur geleden
Voormalig directeur Rijksmuseum Henk van Os overleden

AMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.

1 uur geleden
Organisatie: 150.000 deelnemers Rode Lijn-protest Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.

2 uur geleden
Deelnemers Rode Lijn-protest onderweg naar Vredespaleis

DEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan de Rode Lijn-demonstratie zijn zondag even na 13.30 uur begonnen aan de protestmars van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug. Een ANP-verslaggever schatte het aantal aanwezigen eerder op zo'n 70.000 mensen. Op dat moment stroomde er nog een flink aantal mensen toe vanaf het station Den Haag Centraal.

3 uur geleden
Heinen: hogere NAVO-norm kan over tien jaar 25 miljard kosten

DEN HAAG (ANP) - De hogere NAVO-norm waar Nederland zich aan wil houden, kan over tien jaar 20 tot 25 miljard euro gaan kosten. Dat zei demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) in het programma Buitenhof. Nu wordt de hogere norm van 5 procent van de economie geschat op 16 tot 19 miljard euro, maar volgens Heinen groeit de economie de komende jaren verder. Omdat de norm een percentage van de economie is, valt het bedrag dus hoger uit.

3 uur geleden