Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bontenbal: totaal onverantwoord hoe Wilders Schoof voor bus gooit

Bontenbal: totaal onverantwoord hoe Wilders Schoof voor bus gooit

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is woedend over hoe PVV-leider Geert Wilders de nieuwe premier Dick Schoof aanviel tijdens het debat over de regeringsverklaring. Wilders noemde de reactie van Schoof "slappe hap", omdat hij vond dat Schoof niet fel genoeg was toen PVV-ministers racistisch werden genoemd. Kort daarna deelde Wilders op X het bericht "slappe hap", met daarin een geknipt filmpje van de confrontatie met Schoof.

Bontenbal wijst erop dat juist de oppositiepartijen Schoof het voordeel van de twijfel geven en het kabinet op punten best willen steunen. "Ik schrik ervan dat juist de grootste partij die deze premier naar voren heeft geschoven dit flikt." Hij noemt de actie van Wilders "totaal onverantwoord". Een groot deel van de Tweede Kamer roffelde instemmend op de Kamerbankjes.

"Het staat mij vrij mijn woorden te kiezen, en het staat de heer Wilders vrij zijn woorden te kiezen", reageerde Schoof afgemeten.

Bontenbal kreeg bijval van andere fractievoorzitters. ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker vindt het "waanzinnig" hoe Wilders Schoof aanviel. "Ik hoop dat dit de laatste keer is." Volgens D66-leider Rob Jetten is Schoof door Wilders "vernederd" en vervolgens op X "gevierendeeld". Schoof zegt dat hij dat zelf anders heeft ervaren.

Meer uit Politiek

De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Planbureau: heel onwaarschijnlijk dat Nederland klimaatdoel haalt

DEN HAAG (ANP) - Het is "heel erg onwaarschijnlijk" dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 haalt, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De kans dat dit lukt, is zelfs minder dan 5 procent. Het beleid van het nieuwe kabinet leidt er volgens het bureau mede toe dat deze kans gedaald is.

11 uur geleden
Kabinet erkent ook zelf dat klimaatbeleid tekortschiet

DEN HAAG (ANP) - Om het klimaatdoel voor 2030 te halen, zijn meer maatregelen nodig dan nu zijn voorzien. Dat concludeert niet alleen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een doorrekening, maar ook het kabinet zelf. Klimaatminister Sophie Hermans neemt daar nog enkele maanden de tijd voor; in het voorjaar komt zij met "alternatief beleid".

11 uur geleden
Snel effectiever klimaatbeleid nodig, waarschuwt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen voor 2030 en verder dreigen uit zicht te raken als het kabinet niet snel met effectieve maatregelen komt, en daarna ook koers houdt. Daarvoor waarschuwt de Raad van State in een advies. Tot dusver laat het kabinet op veel terreinen stilstand zien, of zelfs verslechtering. Met name de landbouw en industrie lopen nog ver achter met plannen om de CO2-uitstoot te verminderen.

11 uur geleden
NSC-fractie kan leven met compromis over asielmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De NSC-fractie in de Tweede Kamer gaat akkoord met het compromis dat is bereikt met de PVV over asielmaatregelen. De fractie is unaniem in haar oordeel, liet een woordvoerder van de fractie weten. Tijdelijk fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven hoeft ook niet terug naar de coalitiepartijen met aanvullende vragen.

11 uur geleden
50.000 transformatorhuisjes en nieuwe tarieven om vol stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt met een pakket maatregelen dat de problemen van een overvol stroomnet moet tegengaan, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Zo is ze van plan om zo'n 50.000 transformatorhuisjes te laten bijbouwen. Ook wil de bewindsvrouw gaan sleutelen aan het systeem van nettarieven, zodat huishoudens en kleinverbruikers worden gestimuleerd om elektriciteit te verbruiken op momenten waarop het net dat beter aankan.

12 uur geleden
Madlener ziet niets in alternatief plan A27 bij Amelisweerd

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ziet niets in het plan van de regio Utrecht om de verbreding van de A27 bij Amelisweerd te voorkomen. Op vrijwel alle vlakken scoort het slechter dan het tracébesluit van het kabinet, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden