
Bomentekort zit klimaatplannen in de weg, zeggen onderzoekers
BURLINGTON (ANP) - Het aanplanten van bomen speelt wereldwijd een belangrijke rol in klimaatplannen, maar Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat in elk geval in de Verenigde Staten veel te weinig bomen worden gekweekt om aan de enorme vraag te voldoen. De wetenschappers van de Universiteit van Vermont spreken van een "verontrustend knelpunt".
Bomen kunnen zoals bekend zowel bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering (mitigatie) als aan het verzachten van de gevolgen (adaptatie). Ze nemen CO2 op, maken de lucht schoner en bieden schaduw en verkoeling in opwarmende steden. Alleen al de Amerikaanse overheid wil de komende negen jaar een miljard nieuwe bomen laten aanplanten. Het geld daarvoor is wettelijk al geregeld, het probleem is alleen dat boomkwekerijen voorlopig bij lange na niet voldoende zaailingen kunnen aanleveren.
Ook de diversiteit aan jonge boompjes laat zeer te wensen over, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Bioscience. Het ontbreekt aan bomen die het goed zullen doen onder de warmere omstandigheden die in de toekomst te verwachten zijn. Een ecologisch belangrijke soort als de rode spar, waarvan miljoenen exemplaren aangeplant zouden moeten worden om bossen goed te herstellen, kwamen de onderzoekers bij slechts twee bedrijven tegen. Die boden er vorig jaar een kleine achthonderd aan.
In totaal brachten de onderzoekers 605 kwekerijen in kaart in twintig Amerikaanse staten. De grote meerderheid daarvan is te klein om een rol van betekenis te spelen in het herbebossen van grote gebieden. Bedrijven die wel op grote schaal kweken, focussen nu vooral op boomsoorten die veel houtproductie opleveren, zoals de weymouthden. Biodiversiteit en aanpassing aan een opwarmend klimaat spelen nog een te kleine rol, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten voor overheidsinvesteringen om de capaciteit én diversiteit van boomkwekerijen op te krikken.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/DPA) - Voor het eerst in ruim honderd jaar kunnen Parijzenaars en toeristen weer zwemmen in de Seine. Zwemmen in de rivier was sinds 1923 verboden vanwege vervuiling, maar dankzij een investering van meer dan een miljard euro in schoner water is het nu weer toegestaan.
1 uur geledenSARAJEVO (ANP/AFP/DPA) - Een rechtbank in Bosnië en Herzegovina heeft vrijdag het arrestatiebevel tegen de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik ingetrokken. Dodik, president van de deelstaat Republika Srpska, meldde zich vrijwillig bij het openbaar ministerie voor verhoor.
1 uur geledenAUSTIN (ANP) - Na de plotselinge overstroming van de Guadalupe-rivier in de Amerikaanse staat Texas zijn al 24 doden geteld. Dat hebben de lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag zijn omvangrijke uitgavenwet bekrachtigd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet, bekend als One Big Beautiful Bill, was eerder al door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.
7 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Bij overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren.
9 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP/DPA) - Hamas zegt klaar te zijn om "onmiddellijk" onderhandelingen te starten over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël in Gaza. Eerder vrijdag had de beweging overleg gevoerd met andere Palestijnse facties over het door Qatarese en Egyptische bemiddelaars opgestelde voorstel.
10 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR) - De Servische politie is begonnen harder op te treden bij de al ruim acht maanden aanhoudende protesten tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Demonstranten die bijvoorbeeld wegen blokkeren, worden opgepakt.
11 uur geleden