Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boetebedrag COA voor te vol Ter Apel boven half miljoen euro

Boetebedrag COA voor te vol Ter Apel boven half miljoen euro

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen aan de gemeente Westerwolde, is na de afgelopen nacht boven een half miljoen euro uitgekomen. In het aanmeldcentrum sliepen in de nacht van maandag op dinsdag 256 mensen meer dan de afgesproken 2000, en dus volgt opnieuw een boete van 15.000 euro.

Die dwangsom, die de gemeente waar het aanmeldcentrum ligt heeft afgedwongen via de rechter, moet het COA sinds 9 maart elke dag betalen, omdat de limiet steeds is overschreden. Ook daarvoor sliepen meerdere keren te veel mensen op het terrein, en dus komt de rekening nu boven de 500.000 euro uit. De boete kan maximaal oplopen tot 1,5 miljoen euro.

De nachtopvang in 2e Exloërmond was afgelopen nacht voor het laatst open. Daar sliepen 193 mensen. Vanaf dinsdagavond staan er tweehonderd bedden klaar in het Drentse Zuidwolde. Daar worden mensen in de avond voor eten en een bed naartoe gebracht, om in de ochtend weer naar het aanmeldcentrum in Ter Apel te gaan voor het vervolg van hun procedure.

Nieuwe opvangplekken

Al lange tijd stokt de doorstroom van mensen. Zo'n 20.000 statushouders, mensen die in Nederland mogen blijven, wachten in locaties van het COA op een woning. Voor mensen in het asieltraject wordt vervolgens gezocht naar tijdelijke (nood)opvangplekken. Hierdoor en door de hoge instroom van asielzoekers, slapen uiteindelijk meer mensen dan afgesproken in Ter Apel. Daar moet iedereen die een asielaanvraag wil doen, zich melden.

Het COA probeert statushouders nu in hotels te plaatsen in de buurt van een azc. "Dan hebben ze ondersteuning dichtbij als dat nodig is", legt een woordvoerder uit, "en als de onderdaktermijn na bijvoorbeeld twee maanden weer voorbij is, moeten ze weer terug naar dat azc".

Voorlopig heeft het COA geen zicht op nieuwe opvangplekken. "Onze locaties zitten voor 99 tot 100 procent vol", aldus de woordvoerder. Ook sluiten binnenkort weer een aantal grote opvangplekken. De spreidingswet, waarbij alle gemeenten volgens een verdeelsleutel verplicht een bepaald aantal plekken moeten aanbieden, gaat pas in 2025 uitkomst bieden. "Er worden nu geen grote, reguliere locaties aangeboden. Gemeenten willen wel helpen met kleine locaties en noodvoorzieningen, maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat." Ondanks de slechte vooruitzichten is mensen buiten laten slapen, zoals vorige zomer in Ter Apel gebeurde, "geen optie".

Meer uit Binnenland

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

UTRECHT (ANP) - De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden. Vervoersbedrijf Arriva had een kort geding aangespannen om de staking, die was aangekondigd door vakbond FNV, te voorkomen.

5 uur geleden
Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

PHILIPSBURG (ANP) - Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond. Regeringspartij PFP eist duidelijkheid hierover.

7 uur geleden
Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

7 uur geleden
Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

9 uur geleden
Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. "De fileteller maakt overuren", aldus de verkeersdienst.

9 uur geleden
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Met name in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

10 uur geleden
Nederlandse vrouw (61) omgekomen na val in Zwitserland

CRANS-MONTANA (ANP) - Een Nederlandse vrouw van 61 is donderdag overleden na een val in het Zwitserse Crans-Montana. De politie van het kanton Wallis, waar Crans-Montana ligt, meldt dat vrijdag.

12 uur geleden