Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boetebedrag COA voor te vol Ter Apel boven half miljoen euro

Boetebedrag COA voor te vol Ter Apel boven half miljoen euro

TER APEL (ANP) - De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen aan de gemeente Westerwolde, is na de afgelopen nacht boven een half miljoen euro uitgekomen. In het aanmeldcentrum sliepen in de nacht van maandag op dinsdag 256 mensen meer dan de afgesproken 2000, en dus volgt opnieuw een boete van 15.000 euro.

Die dwangsom, die de gemeente waar het aanmeldcentrum ligt heeft afgedwongen via de rechter, moet het COA sinds 9 maart elke dag betalen, omdat de limiet steeds is overschreden. Ook daarvoor sliepen meerdere keren te veel mensen op het terrein, en dus komt de rekening nu boven de 500.000 euro uit. De boete kan maximaal oplopen tot 1,5 miljoen euro.

De nachtopvang in 2e Exloërmond was afgelopen nacht voor het laatst open. Daar sliepen 193 mensen. Vanaf dinsdagavond staan er tweehonderd bedden klaar in het Drentse Zuidwolde. Daar worden mensen in de avond voor eten en een bed naartoe gebracht, om in de ochtend weer naar het aanmeldcentrum in Ter Apel te gaan voor het vervolg van hun procedure.

Nieuwe opvangplekken

Al lange tijd stokt de doorstroom van mensen. Zo'n 20.000 statushouders, mensen die in Nederland mogen blijven, wachten in locaties van het COA op een woning. Voor mensen in het asieltraject wordt vervolgens gezocht naar tijdelijke (nood)opvangplekken. Hierdoor en door de hoge instroom van asielzoekers, slapen uiteindelijk meer mensen dan afgesproken in Ter Apel. Daar moet iedereen die een asielaanvraag wil doen, zich melden.

Het COA probeert statushouders nu in hotels te plaatsen in de buurt van een azc. "Dan hebben ze ondersteuning dichtbij als dat nodig is", legt een woordvoerder uit, "en als de onderdaktermijn na bijvoorbeeld twee maanden weer voorbij is, moeten ze weer terug naar dat azc".

Voorlopig heeft het COA geen zicht op nieuwe opvangplekken. "Onze locaties zitten voor 99 tot 100 procent vol", aldus de woordvoerder. Ook sluiten binnenkort weer een aantal grote opvangplekken. De spreidingswet, waarbij alle gemeenten volgens een verdeelsleutel verplicht een bepaald aantal plekken moeten aanbieden, gaat pas in 2025 uitkomst bieden. "Er worden nu geen grote, reguliere locaties aangeboden. Gemeenten willen wel helpen met kleine locaties en noodvoorzieningen, maar dat zijn druppels op een gloeiende plaat." Ondanks de slechte vooruitzichten is mensen buiten laten slapen, zoals vorige zomer in Ter Apel gebeurde, "geen optie".

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

10 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

17 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

17 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

18 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

18 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

21 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

22 uur geleden