Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boete dreigt voor FVD wegens rammelende jaarrekening

Boete dreigt voor FVD wegens rammelende jaarrekening

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie heeft afgelopen jaar weer geen fatsoenlijke jaarrekening afgeleverd. Het is het derde jaar op rij dat de financiële stukken van de partij niet aan de kwaliteitsvereisten voldoen. De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) spreekt van een "ernstige zaak" en adviseert minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) om FVD een bestuurlijke boete van 25.000 euro op te leggen. Ook negen andere politieke partijen voldoen niet aan de wettelijke vereisten die worden gesteld aan de financiële verantwoording.

De Ctfpp valt er onder meer over dat FVD begin 2019 een verkeerd ledenaantal doorgaf. Door de rammelende verslaglegging kan niet worden bepaald "of de subsidie die in 2019 aan de partij is uitgekeerd volledig juist is vastgesteld", aldus de commissie.

Ollongren wil Forum voor Democratie nu nog niet een boete opleggen, maar ze meldt de zaak wel bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Als deze aanpak niet leidt tot verbetering, neemt de minister een boete wel "in serieuze overweging".

Onafhankelijke accountant

De partij wijst er in een reactie op dat toenmalig penningmeester Henk Otten de partij inmiddels heeft verlaten. "Intussen is er financieel schoon schip gemaakt." Het aantal leden begin dit jaar is volgens de partij door een onafhankelijke accountant vastgesteld. Omdat de aantallen lager uitpakten dan de partij eerder had opgegeven bij de aanvraag, is de subsidie volgens Ollongren verlaagd. Forum hoeft geen geld terug te betalen. Het wordt volgens het ministerie verrekend doordat ze een lager restant uitgekeerd krijgen.

Overigens constateert de commissie dat bij nogal wat andere partijen de stukken opnieuw niet kloppend zijn. Zo zijn bij een aantal partijen, waaronder coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie, de verslagen over 2019 niet op de juiste manier ondertekend of gewaarmerkt. Ook zijn bij een aantal partijen schuldenoverzichten niet compleet, de bijdragen in natura niet verantwoord en zijn accountantscontroles op de neveninstellingen niet toereikend.

Ollongren heeft vorig jaar bij de partijen erop aangedrongen de verantwoording te verbeteren, maar "helaas" heeft dit er niet toe geleid dat de politieke partijen alles op orde hebben. Dat komt volgens haar deels door de beperkingen in coronatijd. Ze gaat de partijen nogmaals expliciet wijzen op de verplichtingen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

5 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden