
Boeren zijn minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken, meldt CBS
DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw is volgens het CBS met 11 procent afgenomen tussen 2016 en 2020. Het statistiekbureau baseert dit cijfer op onderzoek onder boerenbedrijven. Zij geven de gebruikte hoeveelheden zelf op.
In totaal spoten boeren in 2020 volgens het onderzoek zo'n 5 miljoen kilo aan middelen tegen ziektes, plagen en onkruid op hun gewassen. Een kwart daarvan staat te boek als 'groen'. Die middelen zijn van natuurlijke materialen gemaakt en hebben lage risico's voor mensen, dieren en het milieu. De meerderheid van de gebruikte middelen is chemisch of microbiologisch. In dat laatste geval zitten er bijvoorbeeld bepaalde bacteriën in om insecten te bestrijden die het gewas kunnen schaden.
Boeren gaan met gewasbeschermingsmiddelen schade aan hun producten tegen. Bepaalde middelen kunnen echter ook weer schadelijk zijn voor nuttige insecten, zoals bijen. Diverse onderzoeken brengen bestrijdingsmiddelen in verband met de massale achteruitgang van insectenpopulaties. Middelen die vallen in de categorie neonicotinoïden mogen sinds 2019 daarom alleen nog in kassen worden gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat ze bijensterfte veroorzaken.
De middelen waarover het CBS rapporteert worden het meest intensief gebruikt bij de teelt van leliebollen, chrysanten, rozen, gerbera's en tulpen. Als het gaat om de totale hoeveelheid, worden de meeste gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om aardappels te behoeden voor schade door bijvoorbeeld schimmels.
Meer uit Binnenland
GRONINGEN (ANP) - De crisisopvang voor asielzoekers in Groningen komt in studentenhuisvestingscomplex The Village aan de Peizerweg. De opvang gaat donderdag open en moet onderdak bieden aan tachtig tot honderd asielzoekers uit onder andere Syrië, Eritrea, Somalië, Iran, Irak en Jemen. Naar verwachting blijven de asielzoekers zo'n drie maanden in de opvang in afwachting van plaatsing in een regulier asielzoekerscentrum.
11 minuten geledenMAASTRICHT (ANP) - Youri F., de man die in juni van dit jaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het wegmaken van het lichaam van de Limburgse Gino (9), is onterecht als verdachte aangemerkt. Zijn advocaat bevestigt berichtgeving hierover van RTL Boulevard. Dinsdag is de zogeheten sepotbeslissing van het Openbaar Ministerie binnengekomen, meldt ze.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Rederij Doeksen en Watertaxi De Bazuin zeggen het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar aanleiding van het dodelijke ongeluk tussen twee schepen in oktober vorig jaar "ter harte" te nemen. Bij de aanvaring tussen de snelboot Tiger van Doeksen en watertaxi De Stormloper kwamen drie mannen en een jongen van 12 om het leven. Het lichaam van de jongen werd nooit gevonden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds 26 november was vermist, is woensdag in België ontsnapt uit een woning aan zijn ontvoerders. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.
1 uur geledenLELYSTAD (ANP) - De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht gaat de met PFAS vervuilde grond op de voormalige vliegbasis Soesterberg schoonmaken om de plek geschikt te maken voor woningbouw. Het Rijk betaalt de schoonmaakoperatie van 23,5 miljoen euro. Het is de veroorzaker van de vervuiling, omdat Soesterberg een voormalig Defensieterrein is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Ook communiceerde de bemanning van de twee schepen niet duidelijk met elkaar en hield zich niet aan de geldende vaarregels.
2 uur geleden