Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boer verkoopt vaker direct aan consument, eettent of tuincentrum

Boer verkoopt vaker direct aan consument, eettent of tuincentrum

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer landbouwbedrijven verkopen hun eieren, melk, groente of kamerplanten direct of vrijwel direct aan de consument. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verkochten in 2017 nog 5700 van de landbouwbedrijven hun waren direct aan consumenten of via hoogstens één tussenpersoon, in 2020 was dat aantal gestegen naar 7200. Zo'n tussenschakel kan bijvoorbeeld een restaurant of tuincentrum zijn waar boeren direct aan verkopen. Deze zogeheten verkoop via de korte keten leverde boeren in de twaalf maanden tot en met maart 2020 circa 1,5 miljard euro op.

Het actiefst in de directe verkoop zijn ondernemers in de sierteelt, met een omzet van 583 miljoen euro uit planten en bloemen die via maximaal één tussenpartij de klant bereiken. Tuinbouwbedrijven in groente en fruit verdienden er zo'n 398 miljoen euro mee. Ook onder pluimveehouders en melkveehouders werd een substantieel bedrag binnengehaald met de directe verkoop van melk of eieren, aldus het CBS.

Hoewel de animo om direct aan consumenten te verkopen groeit in de landbouw, doet nog altijd maar een minderheid van 13,7 procent van alle boeren en tuinders dit. Dat is wel een groter aandeel dan de 10,5 procent in 2017. Welk effect de coronapandemie op de verkoop 'vanaf het erf' heeft gehad, is nog niet bekend. De meest recente cijfers waar het CBS mee werkt zijn van 1 april van vorig jaar.

Binnen de landbouw klinkt geregeld kritiek op de lage prijzen die boeren zouden krijgen voor hun waren die via allerlei tussenhandelaren in de supermarkt belanden. Actiegroep Farmers Defence Force, bekend van protesten en blokkades wegens de stikstofproblematiek, stelde daarom eind vorig jaar een keurmerk voor waarbij supermarkten 3 procent van hun omzet aan boeren afdragen. Boeren en de Nederlandse supermarkten spraken deze week af om in een soort polderoverleg betere afspraken te maken over verdienmodellen.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

2 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

5 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

6 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

10 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden