
Boer verkoopt vaker direct aan consument, eettent of tuincentrum
DEN HAAG (ANP) - Steeds meer landbouwbedrijven verkopen hun eieren, melk, groente of kamerplanten direct of vrijwel direct aan de consument. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verkochten in 2017 nog 5700 van de landbouwbedrijven hun waren direct aan consumenten of via hoogstens één tussenpersoon, in 2020 was dat aantal gestegen naar 7200. Zo'n tussenschakel kan bijvoorbeeld een restaurant of tuincentrum zijn waar boeren direct aan verkopen. Deze zogeheten verkoop via de korte keten leverde boeren in de twaalf maanden tot en met maart 2020 circa 1,5 miljard euro op.
Het actiefst in de directe verkoop zijn ondernemers in de sierteelt, met een omzet van 583 miljoen euro uit planten en bloemen die via maximaal één tussenpartij de klant bereiken. Tuinbouwbedrijven in groente en fruit verdienden er zo'n 398 miljoen euro mee. Ook onder pluimveehouders en melkveehouders werd een substantieel bedrag binnengehaald met de directe verkoop van melk of eieren, aldus het CBS.
Hoewel de animo om direct aan consumenten te verkopen groeit in de landbouw, doet nog altijd maar een minderheid van 13,7 procent van alle boeren en tuinders dit. Dat is wel een groter aandeel dan de 10,5 procent in 2017. Welk effect de coronapandemie op de verkoop 'vanaf het erf' heeft gehad, is nog niet bekend. De meest recente cijfers waar het CBS mee werkt zijn van 1 april van vorig jaar.
Binnen de landbouw klinkt geregeld kritiek op de lage prijzen die boeren zouden krijgen voor hun waren die via allerlei tussenhandelaren in de supermarkt belanden. Actiegroep Farmers Defence Force, bekend van protesten en blokkades wegens de stikstofproblematiek, stelde daarom eind vorig jaar een keurmerk voor waarbij supermarkten 3 procent van hun omzet aan boeren afdragen. Boeren en de Nederlandse supermarkten spraken deze week af om in een soort polderoverleg betere afspraken te maken over verdienmodellen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - De hoofdgraadmeters op de aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met gemengde uitslagen de handelsdag uitgegaan. De elektrische autofabrikant Tesla eindigde 5,3 procent lager na de opgelaaide ruzie tussen topman Elon Musk en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft gedreigd om te bezuinigen op overheidsgeld voor Musks bedrijven.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.
8 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Van alle caravans en kampeerauto's in ons land staan de meeste geregistreerd in de provincie Noord-Brabant.
9 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
9 uur geleden