Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boek KUSt-Xperience geeft je zintuigen een zoute zoen

Boek KUSt-Xperience geeft je zintuigen een zoute zoen

VEERE – Natuur- en landschapsfotograaf Arjen Hartog (1962) uit Veere presenteert aanstaande zaterdag, 26 maart, zijn boek KUSt-Xperience in Zorg- en Kaasboerderij Pitteperk in Koudekerke. Het is een beleefboek met informatie over de geschiedenis en natuur van Zeeland, gedichten en foto’s. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

In het dagelijks leven is Arjen docent biologie in Middelburg. Daarnaast is hij gediplomeerd IVN-natuurgids en heeft hij aan de School voor Fotografie in Breda een opleiding gevolgd. “Het leuke aan natuurfotografie vind ik het buiten in de natuur bezig zijn. Het fotograferen geeft mij een bepaalde ontspanning. Met mijn foto’s wil ik kijkers laten zien hoe mooi de natuur is. Als ze dat erkennen hoop ik ook dat ze er zuiniger op zijn. Het zou toch zonde zijn als al die mooie gebieden er straks niet meer zijn?” Het is al heel wat jaren geleden dat hij begon met het maken van foto’s, voornamelijk tijdens vakanties. Zijn werk als docent en fotografie hobby passen prima bij elkaar. 

Beleefboek
Als natuur- en landschapsfotograaf struint hij graag langs de Walcherse kust, want dat is een van zijn meest favoriete plekken omdat er altijd wat te beleven is. “Zo kwam ik op het idee om geen gewoon lees en kijk boek te maken, maar een echt beleefboek. Pas als je iets met meer dan één zintuig ervaart is de beleving een moment dat zich vasthaakt in de hersenen. Geen zoveelste natuurboek. Het boek is voor lezers een zoute zoen voor de zintuigen, een zilte kus op hun ziel. Iedereen die het papieren boek koopt, krijgt er een linkje bij naar het e-boek en kan al lezend diverse linkjes aanklikken om bijvoorbeeld een animatie of een mooie wandeling te zien. Ik heb er ook bewust voor gekozen om bij (de meeste) hoofdstukken een artikel te gebruiken van andere auteurs. Die heb ik specifiek gevraagd omdat ik weet dat ze over een bepaald item veel weten.”

Scheermessen
KUSt-Xperience begint met de ontstaansgeschiedenis van Walcheren. Gevolgd door een recept van scheermessen van chef-kok CorJan Hoogerheide. Natuurgids Johan Antheunisse vertelt over zeepokken en NIOZ-onderzoeker Jim van Belzen over de schorren bij Rammekens. Arjen noemt in de hoofdstukken de belangrijke en opvallende dingen en daarna hoe je dat met een camera kan vastleggen. Alles komt heel beknopt aan bod en is gelardeerd met foto’s van de zee, paalhoofden, vlinders, bloemen en kreken. Dichteres Isabelle verwoordde haar gevoel en zangeres Noa zingt een ontroerend lied over de Zeeuwse kust.

Strandbroeders
Arjen heeft ongeveer twee jaar aan dit boek gewerkt. Van ieder verkocht boek doneert hij een euro aan de projectgroep Strandbroeders van Oranjezon. De vrijwilligers van deze groep beschermen de broedende vogels op het strand van Oranjezon.

Het boek telt 124 bladzijden en kost 21,50 euro. Uitgever is Bookscout. Indien gewenst signeert Arjen het boek en bezorgt hij het op Walcheren thuis. Lees meer op de website: https://dekust.jimdosite.com/


Meer uit Middelburg

Geef de Zeeuwse Concertzaal vleugels!

MIDDELBURG - De akoestische kwaliteit van de concertzaal maakt het gebouw uniek, een nieuwe vleugel maakt dit compleet. De huidige vleugel voldoet niet meer aan die kwaliteiten en heeft mankementen, waardoor het spel van de top-musici die erop spelen niet meer tot zijn recht komt en ze eigenlijk niet meer op de vleugel kunnen spelen. De akoestiek van de zaal is al fenomenaal en het gebouw, foyer en zaal zijn voortreffelijk: nu nog een nieuwe vleugel die deze kwaliteit waarborgt! Zo doet de Zeeuwse Concertzaal niet onder voor het Concertgebouw, kunnen toppianisten de unieke akoestiek in de zaal tot leven brengen en krijgen Zeeuwen de kwaliteit die ze verdienen. Tijdens eerdere acties, waaronder de veiling is er al een groot bedrag bij elkaar gefinancierd, maar om de laatste €15.000 op te halen is de Zeeuwse Concertzaal een crowdfundingcampagne gestart.

11 minuten geleden
Project Oranjezon 2023 moet overlast in de duinen van Oranjezon een halt toe roepen

VROUWENPOLDER De afgelopen jaren stapelde de klachten over recreanten die de duinen van Oranjezon gebruikten als ontmoetingsplek voor seksuele handelingen zich op. Inmiddels heeft Gemeente Veere acht borden geplaatst ter verduidelijking van het gewenste gedrag.

1 uur geleden
Westkapelle lanceert jubileumbier Dobbel en Dwas

WESTKAPELLE - Een dorp getekend door een levenslange verbinding met de zee en zijn achterland, dat door de eeuwen heen een prominente rol heeft opgeëist door de scheepvaart, handel en visserij. Om die reden kreeg Westkapelle 800 jaar geleden – op 13 mei 1223 - stadsrechten. Dit karakter werd nog eens versterkt door een rijke geschiedenis van dijkwerkers, boeren en ambachtslieden. Een eigenzinnig, betrouwbaar, saamhorig en ondernemend volkje. 

2 uur geleden
Stadcamping Zeeland te Middelburg wint prijs 'beste camperplaats Nederland'

MIDDELBURG - Uit 1400 camperplaatsen won Stadscamping Zeeland de ACSI Award in de categorie ‘Best motorhome pitches Netherlands’. Ook deze tweede editie van de ACSI Awards was een succes. Kampeerders in Europa hebben opnieuw massaal gestemd op hun favoriete campings.

2 uur geleden
Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

3 uur geleden
Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

2 dagen geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

2 dagen geleden