Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Boek is mooie promotie voor Vlissingen'

'Boek is mooie promotie voor Vlissingen'

VLISSINGEN - Hans Dert staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling, maar zijn kinderen en kleinkinderen overtuigden hem ervan dat een boek over hun fotografenfamilie een waardevol naslagwerk zou opleveren. En zo was de tachtiger vrijdag getuige van de presentatie van ‘3x Dert’, vol foto’s die hij en zijn vader en opa de afgelopen eeuw van Vlissingen maakten.

De naam Dert staat voor liefde voor de fotografie en ruim een eeuw ondernemerschap. In 1990 sloot de zaak aan de Nieuwendijk, met een enorme hoeveelheid foto’s van Vlissingen als nalatenschap. In 2017 kreeg het gemeentearchief van Vlissingen zo’n 125.000 negatieven van ‘Dert-foto’s’ in beheer - inmiddels in eigendom - en dat inspireerde oud-journalist en publicist Jacques Cats voor de realisatie van het boek ‘3x Dert, portret van een fotografenfamilie’. “Tekst kan afleiden van een foto, maar ook houvast bieden”, zei Cats vrijdag. “Zoals bij de foto van de Jugendstil-panden aan de Spuistraat. Daar konden vroeger nog schepen afmeren.”

'Edison-salon'
Bij de boekpresentatie in boekhandel ‘t Spui in Vlissingen nam Hans Dert het publiek in vogelvlucht mee door zijn familiegeschiedenis, waarvan hij sinds 1931 deel uitmaakt. De eerste winkel van familie Dert opende in 1887. Verschillende uitbreidingen, de introductie van de snelfotografie en de opening van de ‘Edison-salon’ zijn mooie herinneringen, maar de familie moest ook oorlog, watersnood en de crisis-jaren ‘30 zien te doorstaan. “In de oorlog maakten we zo nodig pasfoto’s op het trottoir”, illustreerde Dert, die in 1949 na zijn opleiding volop aan de slag ging in de zaak van zijn ouders.

Wereldberoemd
Portretfoto’s maken dan ook deel uit van de ‘Dert-collectie’, evenals bijvoorbeeld bruidsfoto’s en beelden van scheepswerf De Schelde, de boulevard en de stranden. Het geheel geeft een uitgebreid beeld van de uitstraling en ontwikkeling van Vlissingen in de twintigste eeuw. In zijn boek heeft Cats de selectie foto’s voorzien van soms korte tot langere begeleidende teksten. De beroemde foto van de boulevard bij storm siert de cover van ‘3x Dert’. “Ik ben er erg blij mee dat die foto van mijn vader zo’n mooie plek heeft gekregen”, zei Hans Dert.


Tram
De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar, ook aanwezig bij de presentatie, noemde het boek een mooie promotie voor de stad. “Er is maar één ding jammer en dat is dat het boek maar 119 pagina’s telt”, zei hij. “Het geeft een fantastisch beeld van de stad, met bijvoorbeeld de tram in de Badhuisstraat.” En dat terwijl archiefdiensten zich oorspronkelijk alleen bezighielden met tekst, lichtte de Vlissingse gemeentearchivaris Ad Tramper vrijdag toe. “Maar men moest er op den duur toch aan geloven en langzamerhand werden kaarten en plattegronden aan het archief toegevoegd”, illustreerde de archivaris. Toen Tramper in 1991 in dienst kwam bij het Vlissingse archief kwamen er al vaak bezoekers langs om specifiek oude foto’s te bekijken. “Daar waren toen ook al Dert-foto’s bij.”

Digitaal
Met het digitaliseren van het grootste deel van het ‘Dert-archief’ komen de foto’s ook beschikbaar voor belangstellenden buiten Vlissingen.
Het boek '3x Dert, portret van een fotografenfamilie' van Jacques Cats is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel 't Spui in Vlissingen.

Meer uit Vlissingen

Zaalvoetbalteam Toma uit Oost-Souburg bestaat 45 jaar

VLISSINGEN - Zaalvoetbalclub Toma uit Oost-Souburg bestaat dit jaar 45 jaar en gaat dat vieren met een feestavond op zaterdag 30 maart in Zaal Couburg in Koudekerke. Het team van Toma is destijds opgericht door Alex Telehala en zijn broer Jozef. "We dachten: we moeten iets doen voor die jongelui, anders gaan ze maar aan de drugs," vertelt Alex Telehala.

7 uur geleden
Lions Club Vlissingen doneert 19.500 euro aan goede doelen

VLISSINGEN -  Afgelopen woensdag, 28 februari, heeft de Lions Club Vlissingen haar jaarlijkse goede doelenavond gehouden. Op deze avond vindt de uitreiking plaats van de cheques aan goede doelen. Hiermee stimuleert de Lions Club maatschappelijke betrokkenheid en ondersteunt ze waardevolle initiatieven in de gemeenschap.

12 uur geleden
Vlissingse turnsters in de prijzen in Vlijmen

VLISSINGEN - Turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging deden afgelopen weekend mee aan de tweede en derde kwalificatie wedstrijden. Deze turnwedstrijden vonden plaats in Vlijmen.  

13 uur geleden
Man (21) uit Delft duwt man (36) uit Vlissingen op het spoor: Politie zoekt getuigen

VLISSINGEN- Naar aanleiding van een incident, dat zaterdagavond 2 maart plaatsvond op het station van Vlissingen, is de politie op zoek naar getuigen. Daar duwde een 21-jarige man uit Delft een 36-jarige man uit Vlissingen om nog onbekende redenen op het spoor. De man uit Vlissingen raakte hierbij gewond en moest per ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen die het incident hebben zien gebeuren of hebben gezien wat er aan vooraf is gegaan.

1 dag geleden
Magdeleen van Eersel exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Magdeleen van Eersel is de dertiende kunstenaar die exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning ter beschikking aan kunstenaars onder de titel 'Ik geef je mijn raam'.

3 dagen geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en JVOZ

VLISSINGEN - De JVOZ en de Zeelandia Middelburg gaan verder samenwerken. Vrijdag 23 februari ondertekenden voorzitter Remy Verhage van Zeelandia Middelburg en Eugène Fagg, voorzitter van JVOZ een samenwerkingsovereenkomst. Deze stap is het vervolg op een succesvolle pilot die in de afgelopen periode is uitgevoerd.

3 dagen geleden
Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

4 dagen geleden