Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Boek is mooie promotie voor Vlissingen'

'Boek is mooie promotie voor Vlissingen'

VLISSINGEN - Hans Dert staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling, maar zijn kinderen en kleinkinderen overtuigden hem ervan dat een boek over hun fotografenfamilie een waardevol naslagwerk zou opleveren. En zo was de tachtiger vrijdag getuige van de presentatie van ‘3x Dert’, vol foto’s die hij en zijn vader en opa de afgelopen eeuw van Vlissingen maakten.

De naam Dert staat voor liefde voor de fotografie en ruim een eeuw ondernemerschap. In 1990 sloot de zaak aan de Nieuwendijk, met een enorme hoeveelheid foto’s van Vlissingen als nalatenschap. In 2017 kreeg het gemeentearchief van Vlissingen zo’n 125.000 negatieven van ‘Dert-foto’s’ in beheer - inmiddels in eigendom - en dat inspireerde oud-journalist en publicist Jacques Cats voor de realisatie van het boek ‘3x Dert, portret van een fotografenfamilie’. “Tekst kan afleiden van een foto, maar ook houvast bieden”, zei Cats vrijdag. “Zoals bij de foto van de Jugendstil-panden aan de Spuistraat. Daar konden vroeger nog schepen afmeren.”

'Edison-salon'
Bij de boekpresentatie in boekhandel ‘t Spui in Vlissingen nam Hans Dert het publiek in vogelvlucht mee door zijn familiegeschiedenis, waarvan hij sinds 1931 deel uitmaakt. De eerste winkel van familie Dert opende in 1887. Verschillende uitbreidingen, de introductie van de snelfotografie en de opening van de ‘Edison-salon’ zijn mooie herinneringen, maar de familie moest ook oorlog, watersnood en de crisis-jaren ‘30 zien te doorstaan. “In de oorlog maakten we zo nodig pasfoto’s op het trottoir”, illustreerde Dert, die in 1949 na zijn opleiding volop aan de slag ging in de zaak van zijn ouders.

Wereldberoemd
Portretfoto’s maken dan ook deel uit van de ‘Dert-collectie’, evenals bijvoorbeeld bruidsfoto’s en beelden van scheepswerf De Schelde, de boulevard en de stranden. Het geheel geeft een uitgebreid beeld van de uitstraling en ontwikkeling van Vlissingen in de twintigste eeuw. In zijn boek heeft Cats de selectie foto’s voorzien van soms korte tot langere begeleidende teksten. De beroemde foto van de boulevard bij storm siert de cover van ‘3x Dert’. “Ik ben er erg blij mee dat die foto van mijn vader zo’n mooie plek heeft gekregen”, zei Hans Dert.


Tram
De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar, ook aanwezig bij de presentatie, noemde het boek een mooie promotie voor de stad. “Er is maar één ding jammer en dat is dat het boek maar 119 pagina’s telt”, zei hij. “Het geeft een fantastisch beeld van de stad, met bijvoorbeeld de tram in de Badhuisstraat.” En dat terwijl archiefdiensten zich oorspronkelijk alleen bezighielden met tekst, lichtte de Vlissingse gemeentearchivaris Ad Tramper vrijdag toe. “Maar men moest er op den duur toch aan geloven en langzamerhand werden kaarten en plattegronden aan het archief toegevoegd”, illustreerde de archivaris. Toen Tramper in 1991 in dienst kwam bij het Vlissingse archief kwamen er al vaak bezoekers langs om specifiek oude foto’s te bekijken. “Daar waren toen ook al Dert-foto’s bij.”

Digitaal
Met het digitaliseren van het grootste deel van het ‘Dert-archief’ komen de foto’s ook beschikbaar voor belangstellenden buiten Vlissingen.
Het boek '3x Dert, portret van een fotografenfamilie' van Jacques Cats is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel 't Spui in Vlissingen.

Meer uit Vlissingen

'De binnenstad lijkt meer op een buitenwijk'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

20 uur geleden
Vlissingse Turn Vereniging turnt sterk in Zierikzee

VLISSINGEN - Maar liefst twaalf turnsters van de selectieklassen van de Vlissingse Turn Vereniging deden afgelopen zaterdag, 25 maart, mee aan de meerkampfinale toestelturnen in Zierikzee. 

1 dag geleden
Wandel mee met de Geuzentocht in Vlissingen

VLISSINGEN - Wandelvereniging Willen is Kunnen uit Vlissingen organiseert op 1 april de jaarlijkse Geuzentocht. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden.

3 dagen geleden
De bakkerij van De Broederband komt terug in nieuwe vorm

VLISSINGEN - Het beeldbepalende pand van de bakkerij van de ‘coöperatieve verbruiksvereniging’ De Broederband komt in een nieuwe vorm terug aan de Van Dishoeckstraat. Het oorspronkelijke gebouw is enkele jaren geleden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw in het Scheldekwartier. 

4 dagen geleden
Kijkje achter de schermen bij het Muzeeum

VLISSINGEN - Het Zeeuws maritiem Muzeeum op de Nieuwendijk wordt grondig verbouwd en is sinds november vorig jaar gesloten. Voordat het Muzeeum op 1 juni weer wordt heropend krijgen belangstellenden de kans om alvast een kijkje te komen nemen op zaterdag 1 april.

4 dagen geleden
Amateurzenders naarstig op zoek naar nieuw honk

VLISSINGEN - De zendamateurs van de Vlissingse afdeling van de Vereniging voor Zendamateurs (VRZA) zitten al zo’n twaalf jaar in de voormalige werkplaats van de PSD aan de Binnenhaven. Nu de gemeente Vlissingen plannen heeft om het gebied te ontwikkelen staat het pand op de nominatie om gesloopt te worden en moeten de zendamateurs op zoek naar een andere stek.

4 dagen geleden
Het is vijf voor twaalf voor Kipvis

VLISSINGEN - Voor Kunstwerkplaats Kipvis in de voormalige mdgo aan de Dreesstraat is het vijf voor twaalf. Zoals het er nu naar uitziet moeten de zestien kunstenaars die er hun atelier hebben het pand per 30 juni verlaten. Waar ze naar toe moeten is nog onduidelijk.

5 dagen geleden