
Boeings ruimtevaartuig Starliner op weg naar ISS
CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - Boeing heeft donderdagavond zijn ruimtevaartuig Starliner succesvol gelanceerd. De Starliner vertrok om exact 18.54 uur lokale tijd van de lanceerbasis in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida voor een onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Twee eerdere pogingen mislukten.
Naar verwachting legt het ruimtevaartuig in de nacht van vrijdag op zaterdag aan bij het ISS, waar het een paar dagen blijft. Daarna keert het terug naar aarde. Als de hele missie succesvol is, volgt mogelijk eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste bemande vlucht van de Starliner.
In 2021 werd een geplande lancering van de Starliner uitgesteld wegens technische problemen. In 2019 slaagde Boeing er wel in het toestel te laten opstijgen, maar door softwareproblemen kon de Starliner toen niet het ISS bereiken en moest hij na 48 uur in de ruimte terugkeren naar de aarde.
Boeing heeft net als concurrent SpaceX van Elon Musk een contract met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om bemanningen en voorraden naar het ISS te vliegen. SpaceX heeft al vier van die missies succesvol uitgevoerd.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.
3 minuten geledenKYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.
8 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.
2 uur geledenDUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.
2 uur geledenJEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.
3 uur geledenTORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.
3 uur geleden