Boeing levert meeste vliegtuigen af sinds deurpaneelincident
ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing heeft in juni 44 commerciële vliegtuigen afgeleverd. Dat is het hoogste maandelijkse aantal sinds het bedrijf de werkzaamheden in fabrieken aan banden legde na een incident begin januari met een Boeing van het type 737 MAX. Het herstel van de leveringen is zeldzaam goed nieuws rondom het geplaagde concern, want Boeing heeft te maken met meerdere onderzoeken en strenger toezicht van toezichthouders.
De Amerikaanse vliegtuigbouwer leverde 35 vliegtuigen af van het type 737, op één na allemaal van het model MAX. Dat aantal is alsnog fors minder dan de Europese concurrent Airbus. Die vliegtuigbouwer leverde in totaal 67 toestellen af, waarvan 53 van een model dat direct concurreert met de Boeing 737 MAX.
Onderzoekers brachten het incident waarbij een Boeing-toestel van Alaska Airlines een deurpaneel verloor, eerder in verband met gebrekkige protocollen binnen de fabrieken van Boeing. Sindsdien is de productie vertraagd om de processen en het toezicht te verbeteren.
Bekentenis
Maandag werd bekend dat Boeing schuld gaat bekennen aan fraude rond een schikking met justitie in de Verenigde Staten. Dat gaat om het schenden van voorwaarden van een eerdere schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Als dat akkoord wordt goedgekeurd, moet Boeing een boete van 243,6 miljoen dollar betalen.
Ook kan de schuldbekentenis mogelijk in de weg staan van lucratieve overheidscontracten met onder andere het Amerikaanse ministerie van Defensie en ruimtevaartorganisatie NASA. Toch ontloopt Boeing een langdurig strafproces dat de beslissingen van het bedrijf rondom de fatale vliegtuigcrashes, waarbij 346 mensen omkwamen, aan het grote publiek zou onthullen.
Door alle problemen bij Boeing was er ook veel onrust in de top van het bedrijf. Zo treedt topman Dave Calhoun eind dit jaar af en ook andere topbestuurders zijn opgestapt.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Korean Air Lines kan de fusie met zijn kleinere concurrent Asiana Airlines voor 1,8 biljoen won (1,2 miljard euro) afronden. De deal hing nog af van goedkeuring door Amerikaanse mededingingsautoriteiten, maar justitie in de Verenigde Staten heeft geen bezwaren tegen de samenvoeging.
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt donderdag vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar gaan verlagen. De ECB hoopt met de lagere leenkosten de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen aan te jagen en de economie te ondersteunen. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone zal waarschijnlijk met een kwart procentpunt worden teruggeschroefd tot 3 procent.
13 minuten geledenZOETERMEER (ANP) - Door een tekort aan parkeerplaatsen staan vrachtwagenchauffeurs steeds vaker noodgedwongen op onveilige plekken. Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de vakbonden CNV en FNV leidt dat tot gevaarlijke situaties.
16 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Een storing heeft ChatGPT urenlang platgelegd. Moederbedrijf OpenAI meldde in de nacht van woensdag op donderdag dat de door kunstmatige intelligentie aangedreven chatbot eruit lag. Donderdagochtend (Nederlandse tijd) meldde het bedrijf dat de problemen waren opgelost.
35 minuten geledenCANBERRA (ANP/AFP) - Australië wil dat grote techbedrijven als Facebook-moeder Meta en Google lokale media betalen voor nieuws dat via hun platforms wordt gedeeld. Daarvoor heeft de regering donderdag een regeling gepresenteerd. De bedrijven hebben de afgelopen jaren kostbare advertentie-inkomsten weggenomen bij de traditionele media, die steeds vaker een strijd voeren om te overleven.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in oktober opnieuw gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van voedings- en genotsmiddelen, machines, elektrotechnische apparaten en chemische producten toe.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.
1 uur geleden