Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing levert meeste vliegtuigen af sinds deurpaneelincident

Boeing levert meeste vliegtuigen af sinds deurpaneelincident

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing heeft in juni 44 commerciële vliegtuigen afgeleverd. Dat is het hoogste maandelijkse aantal sinds het bedrijf de werkzaamheden in fabrieken aan banden legde na een incident begin januari met een Boeing van het type 737 MAX. Het herstel van de leveringen is zeldzaam goed nieuws rondom het geplaagde concern, want Boeing heeft te maken met meerdere onderzoeken en strenger toezicht van toezichthouders.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer leverde 35 vliegtuigen af van het type 737, op één na allemaal van het model MAX. Dat aantal is alsnog fors minder dan de Europese concurrent Airbus. Die vliegtuigbouwer leverde in totaal 67 toestellen af, waarvan 53 van een model dat direct concurreert met de Boeing 737 MAX.

Onderzoekers brachten het incident waarbij een Boeing-toestel van Alaska Airlines een deurpaneel verloor, eerder in verband met gebrekkige protocollen binnen de fabrieken van Boeing. Sindsdien is de productie vertraagd om de processen en het toezicht te verbeteren.

Bekentenis

Maandag werd bekend dat Boeing schuld gaat bekennen aan fraude rond een schikking met justitie in de Verenigde Staten. Dat gaat om het schenden van voorwaarden van een eerdere schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Als dat akkoord wordt goedgekeurd, moet Boeing een boete van 243,6 miljoen dollar betalen.

Ook kan de schuldbekentenis mogelijk in de weg staan van lucratieve overheidscontracten met onder andere het Amerikaanse ministerie van Defensie en ruimtevaartorganisatie NASA. Toch ontloopt Boeing een langdurig strafproces dat de beslissingen van het bedrijf rondom de fatale vliegtuigcrashes, waarbij 346 mensen omkwamen, aan het grote publiek zou onthullen.

Door alle problemen bij Boeing was er ook veel onrust in de top van het bedrijf. Zo treedt topman Dave Calhoun eind dit jaar af en ook andere topbestuurders zijn opgestapt.

Meer uit Financieel

Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

26 minuten geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

1 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

3 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

13 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

14 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

15 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

17 uur geleden