Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeing 737 MAX mag weer vliegen van luchtvaartautoriteit VS

Boeing 737 MAX mag weer vliegen van luchtvaartautoriteit VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Probleemvliegtuig Boeing 737 MAX mag weer de lucht in. Daarvoor heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toestemming gegeven. De toestellen van Boeing staan al ruim anderhalf jaar aan de grond, omdat in korte tijd twee dodelijke ongelukken met het type vliegtuig plaatsvonden.

Door de crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Na het tweede ongeluk, in maart 2019, werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een update van de software.

Nu er toestemming is van de FAA moeten Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen, wat zeker dertig dagen in beslag zal nemen. Southwest Airlines, dat de meeste exemplaren van het toestel heeft, stelt dat het zelfs maanden kan duren voordat het voldoet aan de FAA-eisen en dat het niet verwacht weer met de 737 MAX te gaan vliegen voor het tweede kwartaal van 2021.

Instructies

De Europese toezichthouder voor de luchtvaart EASA liet in oktober weten dat de Boeing 737 MAX veilig is en dat de laatste hand werd gelegd aan het papierwerk. Directeur Patrick Ky schatte toen in dat het toestel voor het eind van het jaar waarschijnlijk weer mocht vliegen.

TUI laat weten dat het nog wel even kan duren voordat de drie Boeing 737 MAX-vliegtuigen van het bedrijf weer kunnen worden gebruikt. Voordat de toestellen weer de lucht in mogen is volgens het reisconcern eerst toestemming nodig van nationale luchtvaartautoriteiten. Ook moet TUI wachten op instructies van EASA over uit te voeren trainingen, aanpassingen in handleidingen en aanpassingen en een update van de software.

Het aan de grond zetten van het toestel heeft Boeing miljarden gekost, de leveringsketen ontregeld, en tot onderzoeken geleid waarin werd geconcludeerd dat er een gebrek aan transparantie en degelijk toezicht was bij Boeing en de FAA tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX. Een strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Meer uit Financieel

Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

6 minuten geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

1 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

1 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

1 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

1 uur geleden
Máxima na uitspraken over digitale euro: niets aan de hand

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.

1 uur geleden
FNV wil duidelijke grens voor werken in hitte

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de overheid duidelijke grenzen stelt wanneer het onverantwoord is om in de hitte te werken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de zwaarte van het werk, maar ook met verschillende weersomstandigheden als luchtvochtigheid en wind. Nu is het aan werkgevers om beleid vast te stellen voor gevaarlijke weersomstandigheden, maar volgens de vakbond gebeurt dat nauwelijks.

1 uur geleden