
Boegeroep bij protesten in Den Haag wekt afkeuring én begrip
DEN HAAG (ANP) - In Den Haag en daarbuiten is zowel afkeurend als instemmend gereageerd op de demonstranten die op Prinsjesdag in Den Haag protesteerden. Vooral de aanwezige leden van het koninklijk huis en premier Mark Rutte moesten het verbaal ontgelden.
Zowel tijdens de balkonscène op Paleis Noordeinde als tijdens de rijtoer van de koninklijke koets zwaaiden mensen in het publiek met omgekeerde vlaggen. Ook klonk er boegeroep en bliezen mensen op fluitjes. Toen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, prins Constantijn en prinses Laurentien op het balkon naar het publiek zwaaiden waren de afkeurende reacties duidelijk waar te nemen.
Voorzitter Pieter Verhoeven van de Oranjebond, de club van Oranjeverenigingen, begrijpt de polarisatie in de maatschappij en de behoefte van mensen om zich afkeurend te uiten over het gevoerde beleid in Den Haag. "De koning is op Prinsjesdag het symbool van de regering. Het valt te begrijpen dat de onvrede vandaag op hem is gericht".
Middelvinger
Met de manier waarop dat gebeurt is hij het in grote lijnen niet eens. "We leven in een vrij land, demonstreren mag, maar als ik zie dat mensen hun middelvinger opsteken naar de koning vind ik dat heel ongepast," aldus Verhoeven die ook burgemeester van Gouda is.
Toch pleit Verhoeven ervoor dat mensen zich kritisch moeten kunnen blijven uiten. "Het is aan Den Haag om de onvrede die leeft in de maatschappij weg te nemen. De koning heeft met zijn bezoeken aan boeren in het land zijn steentje daar ook al in positieve zin aan bijgedragen."
Aanhoudingen
Op sociale media waren de afkeurende reacties in de meerderheid. Een minderheid kon ook begrip opbrengen voor de acties van de groep demonstranten die de afgelopen tijd betoogden tegen het coronabeleid van de regering en zich als sympathisanten achter het boerenprotest schaarden.
Bij de protesten in Den Haag, waar een noodverordening gold, zijn zeker vijf mensen aangehouden en zijn zes tractoren van demonstrerende boeren in beslag genomen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - In een groot deel van Nederland geldt een verhoogd risico op natuurbranden, doordat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen neerslag wordt verwacht. In zeker twaalf van de vijfentwintig veiligheidsregio's is fase 2 van kracht. In onder meer Zeeland, Limburg en het noordoostelijk deel van het land geldt nog de lagere fase1.
52 minuten geledenMIDDENBEEMSTER (ANP) - De rook van de grote brand die sinds de nacht woedt in een bedrijfspand aan de Insulindeweg in het Noord-Hollandse Middenbeemster trekt richting het dorp Neck en de A7, waarschuwt de veiligheidsregio. Omdat de rook over meerdere woonwijken trekt, is een tweede NL-Alert verstuurd.
2 uur geledenWIJLRE (ANP) - De politie heeft in het Limburgse Wijlre een man aangehouden na een dreigende situatie die urenlang duurde. Bij de aanhouding is een stroomstootwapen gebruikt, meldt de politie. Er is geen gevaar meer voor de omgeving.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van hitte in klaslokalen tot stijgende overstromingsrisico's - klimaatverandering heeft nu al "een aanzienlijke invloed" op de gezondheid en het welzijn van kinderen. UNICEF Nederland vraagt daar aandacht voor in een donderdag verschenen rapport.
5 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een helikopter van de Amerikaanse luchtmacht is woensdagavond aangekomen op Schiphol, ziet een ANP-fotograaf. Mogelijk gaat het om de helikopter die de Amerikaanse president Donald Trump vervoert. Die heet dan, zodra de president erin zit, de Marine One. Het toestel is naar Nederland gebracht door een militair transportvliegtuig.
10 uur geledenRILLAND (ANP) - Op snelweg A58 zijn ter hoogte van het Zeeuwse Rilland twee volwassenen en een kind gewond geraakt door een ongeluk. Rond 18.15 uur botsten daar drie auto's op elkaar, meldt de politie. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Over hun toestand is niets bekendgemaakt.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De drie politievakbonden en de Centrale Ondernemingsraad uiten in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen over financiële tekorten bij de politie. De organisatie verwacht een tekort van tientallen miljoenen in 2026 dat oploopt tot 300 miljoen euro in 2030, maakte demissionair justitieminister David van Weel (VVD) donderdag bekend.
14 uur geleden