Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bluesfestival Kwadendamme wint Zeeland Refinery Cultuurprijs

Bluesfestival Kwadendamme wint Zeeland Refinery Cultuurprijs

KWADENDAMME - De Zeeland Refinery Cultuurprijs 2021 gaat naar Bluesfestival Kwadendamme. De Borselse wethouder Marga van de Plasse verraste Peter Kempe zaterdagmiddag met de onderscheiding tijdens het festival Cultuur uit de Zak, waarvoor hij optrad in dorpshuis de Burcht in Kwadendamme. 

De jury kende de prijs toe aan het Bluesfestival, omdat het al bijna 30 jaar bestaat, een verbindende factor in de regio is, vele bezoekers er jaarlijks van genieten, veel vrijwilligers zich ervoor inzetten en beginnende bands een podium krijgen. ‘Wat begon als een lokaal festival is na 27 jaar een goed bezocht festijn’, aldus de jury. Bezoekers uit heel Nederland en België weten het meerdaagse muziekspektakel op de sportvelden van Kwadendamme te vinden. ‘Bij de laatste editie in 2019 waren de tickets binnen enkele dagen uitverkocht.’ 

Sinds 1998 is het een tweedaags festival met wel tien muziekgroepen, verdeeld over beide dagen. ‘Het werd elk jaar drukker en drukker, de mensen kwamen van heinde en verre om het festival te bezoeken. Velen bleven slapen in een tentje, dus het was bij de „buren”, waar gratis gekampeerd mocht worden, een vrolijke boel. In 1998 besloot de organisatie om ook iets binnen te doen, vooral als feestje voor de vrijwilligers die in mei tijdens het outdoorfestival altijd twee dagen lang volop in touw zijn. Vrijwilligers konden gratis naar binnen, maar ook andere belangstellenden waren welkom. Het sloeg gelijk aan.’ 

Inmiddels is het indoorfestival een jaarlijks terugkerend festival. In 2012 vond de twintigste editie plaats van het outdoorfestival, met veertien bands over twee dagen. ‘De tent is dan inmiddels gegroeid van 55 bij 15 meter, er is een buitenpodium, een ’night before’ in het plaatselijke café en er wordt op zondag een gospelmis gehouden in de kerk van Kwadendamme. De kracht van het festival is dat het, ondanks de 1200 bezoekers, toch kleinschalig blijft en dat er niet enkel gevestigde bluesbands op het podium staan, maar ook bands op het punt van „ontdekking”.’

Meer uit Beveland

Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes

GOES- Bij een eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt. De motorrijder is met behulp van een wervelplank naar de ambulance gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. De motor liep flinke schade op bij het ongeval.

8 uur geleden
Twee motorrijders met elkaar in botsing op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp

NIEUWDORP- Bij een ongeval op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp zijn twee motorrijders gewond geraakt toen zij met elkaar in botsing kwamen. Meerdere hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Beide motorrijders zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. 

9 uur geleden
Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

1 dag geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

2 dagen geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

2 dagen geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

2 dagen geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

3 dagen geleden