Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: weinig grote olietankers op weg naar China

Bloomberg: weinig grote olietankers op weg naar China

NEW YORK (ANP) - Het aantal grote olietankers dat op weg is naar China is gedaald naar het laagste aantal in bijna twee jaar, heeft financieel persbureau Bloomberg becijferd. Dat wijst op een zwakkere vraag naar olie in de op een na grootste economie van de wereld.

Volgens Bloomberg geven momenteel slechts 86 van de zogenoemde supertankers China aan als hun volgende bestemming in de komende drie maanden. Dat is een daling met vijf ten opzichte van vorige week. Het gaat om het laagste wekelijkse cijfer sinds augustus 2022 in gegevens verzameld door Bloomberg.

De prognose van de Chinese vraag naar olie voor de tweede helft van dit jaar ziet er al langer niet zo sterk uit. De Chinese industrie laat de laatste tijd ook hernieuwde tekenen van krimp zien. Daarmee blijft een van China's belangrijkste sectoren een kwakkelend beeld vertonen, wat het onzeker maakt of het Aziatische land dit jaar aan de eigen economische groeidoelstelling kan voldoen.

Drukkend effect

Mogelijk heeft de situatie komende tijd een drukkend effect op de wereldwijde olieprijzen, maar dat is nu nog lastig te voorspellen. Verder valt Bloomberg op dat er veertien schepen koersen naar Angola. Dat het hoogste aantal sinds eind april. Angola probeert zijn olie-export op te voeren sinds het Afrikaanse land begin dit jaar uit oliekartel OPEC is gestapt.

In totaal zijn de bestemmingen voor de komende maanden bekend van bijna 550 supertankers in de wereld. Maar de vaarschema's kunnen nog veranderen. Bloomberg telde ook nog 37 tankers waarvan niet duidelijk is waar ze precies naartoe varen.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

7 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

7 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

8 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

11 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

12 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden