Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: verkoop Duitse tak TenneT vertraagd door val kabinet

Bloomberg: verkoop Duitse tak TenneT vertraagd door val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De geplande verkoop van de Duitse activiteiten van de Nederlandse netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid zal waarschijnlijk flinke vertraging oplopen door de val van het kabinet in Nederland en de nieuwe verkiezingen die pas gepland staan voor 22 november. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De Nederlandse regering zou volgens de bronnen een bedrag van dicht bij de 30 miljard euro willen hebben voor de Duitse activiteiten van TenneT, terwijl Berlijn niet meer dan 20 miljard euro zou willen geven. Momenteel liggen de gesprekken stil vanwege het zomerreces in politiek Den Haag. De coalitie-onderhandelingen na de verkiezingen kunnen mogelijk lang gaan duren, waardoor er nog meer vertraging in het verkoopproces komt.

Na het reces moet worden besloten of de verkoop door de Tweede Kamer controversieel wordt verklaard. Het demissionaire kabinet mag dan geen besluit nemen over de deal. Dat zal dan door een nieuw kabinet moeten worden gedaan.

TenneT is eigendom van de Nederlandse staat en beheert op dit moment nog zowel het Nederlandse hoogspanningsnet als een deel van het Duitse net.

Meer uit Financieel

Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

19 minuten geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

48 minuten geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

53 minuten geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

1 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

1 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

2 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

2 uur geleden