Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Shell-topman spreekt personeel toe over klimaatplannen

Bloomberg: Shell-topman spreekt personeel toe over klimaatplannen

LONDEN (ANP) - Shell-topman Wael Sawan gaat bezorgd personeel toespreken over de klimaatplannen van het concern. Dit meldt persbureau Bloomberg. Onder Shell-werknemers is onrust ontstaan over zijn plannen om meer te gaan investeren in fossiele brandstoffen.

Sawan volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op als topman van Shell. Onder Van Beurden breidde Shell de activiteiten op het vlak van groene energie fors uit. Sawan wil vooral het rendement van Shell verhogen en dat kan kan volgens hem voorlopig niet zonder hernieuwde investeringen in fossiele energie.

Al snel na zijn aantreden kreeg Sawan te maken met verzet van milieuactivisten. Maar intern stuit zijn beleid ook op weerstand. In een open brief van medewerkers die vorige maand op een Shell-prikbord werd geplaatst werd de bezorgdheid geuit dat het bedrijf de ambitie lijkt te hebben opgegeven om leider te worden in de energietransitie. Vooral bij de divisie Renewables and Energy Solutions is veel kritiek te horen op de strategie van de nieuwe topman, volgens Shell-medewerkers die anoniem met Bloomberg spraken.

Virtuele bijeenkomst

Sawan gaat zijn personeel daarom uitnodigen voor een virtuele bijeenkomst op 17 oktober. Hij zegt hiermee het gesprek te willen "verdiepen over de kansen en dilemma's waarmee we worden geconfronteerd terwijl we Shell positioneren als winnaar in de energietransitie".

Sawan moedigt medewerkers aan om voorafgaand aan de bijeenkomst vragen en opmerkingen te delen op een intern forum. In reactie hierop schreef een medewerker al dat de aanpak van Shell "voor mij moeilijk te rechtvaardigen is tegenover mijn kinderen", aldus Bloomberg. Een ander schreef dat Shell meer lijkt op een "bedrijf van gisteren dan op een bedrijf van morgen".

Vertrouwen terugwinnen

Een Shell-woordvoerder laat aan Bloomberg weten dat het concern een "open dialoog" verwelkomt. "Wij waarderen het dat onze medewerkers passie hebben voor zowel de energietransitie als Shell."

Sawan heeft onder meer gezegd dat Shell een "fundamentele cultuurverandering" moet ondergaan om het vertrouwen van investeerders terug te winnen. Beleggers zijn enthousiast over de nieuwe strategie. Op de beurs in het aandeel dit jaar gestegen.

Meer uit Financieel

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

19 minuten geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

19 minuten geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

1 uur geleden
Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

2 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

5 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

5 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

6 uur geleden