Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: nog eens tien Europese gaskopers openen roebelrekening

Bloomberg: nog eens tien Europese gaskopers openen roebelrekening

MOSKOU (ANP) - Nog eens tien Europese bedrijven hebben rekeningen geopend bij Gazprombank om te kunnen voldoen aan de eis van president Vladimir Poetin om Russisch gas in roebels af te rekenen. In totaal hebben nu twintig Europese bedrijven rekeningen geopend, verklaarde een ingewijde bij staatsgasbedrijf Gazprom tegenover persbureau Bloomberg.

Ook hebben nog eens veertien bedrijven om het papierwerk gevraagd dat nodig is om de roebelrekeningen op te zetten. Het aantal klanten dat al daadwerkelijk in roebels heeft betaald staat nog altijd op vier, hetzelfde aantal als eind vorige maand. Betalingen van de andere inkopers moeten volgens de bron later deze maand worden voldaan.

Sinds de eis van Poetin zoeken grote Europese importeurs van Russisch gas naar een uitweg om hun rekeningen te kunnen betalen zonder de Europese sancties te schenden. Uit angst om afgesloten te worden van Russisch gas, zoals met Polen en Bulgarije is gebeurd, kiezen de importeurs ervoor om de nieuwe betalingsmethode die Rusland voorschrijft te volgen.

Maatregelen

Rusland eiste aanvankelijk dat gaskopers een eurorekening en een roebelrekening openen bij Gazprombank, onderdeel van Gazprom. De Russische centrale bank zet de gestorte euro's op de eurorekening dan om in roebels op de roebelrekening. Als Europese bedrijven die betaalwijze volgen, overtreden ze volgens Brussel echter de strafmaatregelen die de EU de Russische centrale bank heeft opgelegd.

Nu de betalingstermijnen voor de gasleveringen van april beginnen opdoemen voor grote West-Europese kopers, heeft Rusland echter maatregelen genomen om de bezorgdheid weg te nemen dat het betalingsmechanisme de westerse sancties zou schenden. Onder de huidige voorwaarden is de betaling effectief voltooid zodra de koper euro's of dollars op de rekening bij Gazprombank stort. Het bedrag wordt dan automatisch omgezet naar roebels en de Russische centrale bank, die onderworpen is aan EU-sancties, is daarbij niet betrokken.

Rekening al geopend

Brussel heeft tot nu toe nog niet gezegd of dit aangepaste Russische stappenplan in overeenstemming is met de sancties. De Italiaanse premier Mario Draghi verklaarde woensdag al wel dat bedrijven gas in roebels kunnen betalen zonder de sancties te overtreden.

"De meeste gasimporteurs hebben hun rekening in roebels al geopend bij Gazprom", zei Draghi tijdens een persconferentie. Hij verklaarde daarnaast dat de grootste gasimporteur van Duitsland al in roebels had betaald. Net als Italië is Duitsland een grote verbruiker van Russisch gas.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

11 minuten geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

1 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

3 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

4 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

5 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

5 uur geleden