Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: Joe Biden wil investeringen Chinese economie beperken

Bloomberg: Joe Biden wil investeringen Chinese economie beperken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden wil investeringen van Amerikaanse bedrijven in belangrijke delen van de Chinese economie beperken, zoals AI-toepassingen en apparatuur voor microchips. Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat hij de komende weken een decreet zal ondertekenen.

Volgens Amerikaanse functionarissen zijn de beperkingen bedoeld om te voorkomen dat kennis en financiering terechtkomen bij het Chinese leger. De beperkingen gelden alleen voor nieuwe investeringen en blijven een jaar van kracht. Daarna kunnen ze worden verlengd.

Sommige investeringen worden helemaal verboden, in andere gevallen moet een bedrijf de Amerikaanse overheid op de hoogte stellen. De details worden nog verder uitgewerkt.

Band verslechterd

De band van de twee grootste economieën ter wereld is afgelopen jaren verslechterd. De landen botsen over bijvoorbeeld mensenrechten en Amerika beschuldigt China van spionage. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei donderdag dat de VS streeft naar "constructieve en eerlijke" economische banden met China. Daarbij zal het land volgens haar wel de nationale veiligheidsbelangen beschermen en zich blijven verzetten tegen China's acties om buitenlandse landen te domineren.

In Nederland gelden ook beperkingen voor handel met China. De meest geavanceerde chipmachines van chipmachinefabrikant ASML mogen niet naar het land worden geëxporteerd. Nederland bevestigde vorige maand dat er strengere regels komen voor ASML, waardoor dat bedrijf ook sommige apparaten van de vorige generatie niet meer aan China mag leveren.

Meer uit Financieel

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

1 uur geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

2 uur geleden
Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

3 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

5 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

6 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

7 uur geleden