Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloomberg: 500 rijkste mensen verloren 1,4 biljoen dollar in 2022

Bloomberg: 500 rijkste mensen verloren 1,4 biljoen dollar in 2022

NEW YORK (ANP) - De vijfhonderd rijkste mensen ter wereld zijn dit jaar 1,4 biljoen dollar minder rijk geworden, omgerekend ruim 1300 miljard euro. Dat becijferde financieel pers- en databureau Bloomberg, dat een lijst bijhoudt van de rijkste mensen. Daarop staat de Fransman Bernard Arnault, de topman van luxeconcern LVMH, sinds enkele weken bovenaan.

Arnault loste Elon Musk af al rijkste mens. Dat kwam deels omdat het aandeel Tesla dit jaar sterk daalde en een groot deel van Musks vermogen bestaat uit aandelen Tesla. Maar de ondernemer kocht ook Twitter, voor een prijs die veel hoger was dan de berichtendienst nog waard was toen de koop doorging. En om de aankoop te bekostigen verkocht Musk meerdere plukken Tesla-aandelen. Uiteindelijk kostte die combinatie van factoren Musk 138 miljard dollar. Daarmee was hij dus goed voor een tiende van het volledige vermogensverlies van de rijkste mensen.

Ook de rijkste man voor Musk, oud-Amazon-baas Jeff Bezos, leverde dit jaar flink in. Hij zag zijn vermogen met meer dan 85 miljard dollar verminderen. Mark Zuckerberg, de topman van Facebook-moeder Meta Platforms, verloor haast 80 miljard dollar. Changpeng Zhao van cryptoplatform Binance zag zijn rijkdom mede door de dalende koersen van cryptomunten met ruim 83 miljard dollar afnemen. Hij kelderde op de rijkenlijst en is nog 'maar' 12,6 miljard dollar waard.

Helft rijker

Een andere cryptomiljardair raakte vrijwel zijn hele vermogen krijt toen zijn bedrijf FTX failliet ging. Sam Bankman-Fried, zag 16 miljard dollar verdampen, maar dat is niet zijn grootste probleem. De Verenigde Staten verdenken hem van fraude en er hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd.

Er waren ook mensen die hun vermogen zagen stijgen. De Indiase ondernemer Gautam Adani werd ruim de helft rijker en is met een waarde van meer dan 120 miljard dollar nu de nummer drie op de rijkenlijst na Arnault en Musk.

Om bij de vijfhonderd rijkste mensen ter wereld te horen is simpelweg miljardair zijn niet voldoende. De ondergrens ligt momenteel op 4,9 miljard dollar. De Nederlanders Frits Goldschmeding, die Randstad oprichtte, en Heineken-erfgenaam Charlene de Carvalho-Heineken staan in het elitelijstje.

Meer uit Financieel

Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

41 minuten geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

1 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

3 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

3 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

3 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

3 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

4 uur geleden