Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloemenzee na afscheid van weerman Piet Paulusma

Bloemenzee na afscheid van weerman Piet Paulusma

HARLINGEN (ANP) - In Harlingen hebben mensen vrijdag afscheid genomen van weerman Piet Paulusma. Over de hele middag kwamen ongeveer 5000 mensen naar het Entrepotgebouw, waar de kist te midden van bloemen stond, zo zegt een woordvoerster van de gemeente. Aan het einde van de middag lag er volgens de woordvoerster van de gemeente, een grote bloemenzee in het gebouw. Paulusma woonde in de Friese havenstad. Hij werd geboren in Tzum en overleed zondag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

In de loop van de dag druppelden mensen binnen, vaak in groepjes van twee of drie. Ze kwamen vanuit het hele land, van Arnhem tot Zoetermeer en Twente. Ze zeiden Paulusma te kennen van televisie en langs te komen om persoonlijk afscheid van hem te nemen. Dat mochten ze van de familie op allerlei manier doen: de kist aanraken, foto's maken of een boodschap achterlaten in meerdere gastboeken. De familie had gevraagd gekleurde bloemen mee te nemen, dat deden veel mensen.

Rond 13.00 uur was de scheepshoorn van de veerboot naar Terschelling, die vertrekt vanaf Harlingen, te horen als eerbetoon. Daarbij stonden ook mensen op het dek en werd geapplaudisseerd. Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, was ook aanwezig. Hij sprak op Twitter van een "waardig afscheid van Piet Paulusma in Harlingen. Precies zoals hij het heeft gewild. #pietpaulusma#harlingen#afscheid". Voormalig advocaat Hans Anker noemde de mogelijkheid tot afscheid "bijzonder indrukwekkend". Hij wist niet dat Paulusma, die hij omschrijft als "toegankelijk, benaderbaar en laagdrempelig", ziek was.

Paulusma was 25 jaar op de Nederlandse televisie te zien. Na 23 jaar bij SBS, waar hij doorbrak met zijn weerberichten rond de Elfstedentocht van 1997, werkte hij vanaf januari 2020 voor Omroep MAX. Hij werkte zo'n veertig jaar voor Omrop Fryslân en andere media. Ook was hij weerman bij grote Friese evenementen zoals de Elfstedentocht. Paulusma werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van Nederland. In januari is hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Ik ben ontzettend blij dat Nederland altijd naar me heeft gekeken. Ik wil ze daarvoor bedanken. Over vier jaar komt er een Elfstedentocht. Willen jullie dan aan me denken?", zei Paulusma een dag voor zijn overlijden tegen zijn werkgever Slagter.

De uitvaart van Paulusma is zaterdag in besloten kring.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden