Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bloemen- en plantenexporteurs wekelijks 100 miljoen euro kwijt

Bloemen- en plantenexporteurs wekelijks 100 miljoen euro kwijt

AALSMEER (ANP) - Nederlandse exporteurs van bloemen en planten zijn naar eigen zeggen wekelijks meer dan 100 miljoen euro aan omzet kwijt als gevolg van de coronacrisis. Volgens brancheorganisatie VGB lag de exportwaarde in maart met 430 miljoen euro een derde onder het niveau van een jaar eerder. In de laatste week van maart, was de export 77 procent minder. De VGB baseert zich daarbij op de statistieken van Floridata.

"Vraaguitval in het buitenland vanaf halverwege de maand maart zorgt voor enorme gevolgen", stelt VGB-directeur Matthijs Mesken. "De verwachting is dat de schade tot en met juni oploopt naar 2 miljard euro. Zonder noodfonds van de overheid zullen veel bedrijven omvallen." Hij benadrukt dat de maanden maart, april en mei gelden als piekmaanden voor de sector.

In het eerste kwartaal van het jaar was sprake van een krimp van de exportwaarde met 9 procent tot bijna 1,6 miljard euro. Tot half maart was sprake van een groei met 4,5 procent. Vooral naar Italië (min 70 procent), Spanje (min 53 procent) en Oostenrijk (min 48 procent) werden minder planten en bloemen uitgevoerd. België en Rusland maakten met een min van meer dan 45 procent de top vijf compleet.

Voordeel

Een 'voordeel' volgens de VGB is dat de handel naar het Verenigd Koninkrijk redelijk op peil bleef als gevolg van 'Engelse Moederdag'. Ook naar Scandinavische landen liep de handel "aardig door".

In maart liepen handelaren en exporteurs bij elkaar zo'n 198,5 miljoen euro aan exportwaarde mis. Aangenomen dat de crisis tot en met halverwege juni duurt en dat exporteurs 65 procent minder omzet boeken in piekmaanden april en mei, zal dit bedrag oplopen tot bijna 1,3 miljard euro, aldus de VGB.

Meer uit Financieel

Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

1 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden