
Bloemen, drank en tabak sneuvelen bij echte gascrisis als eerste
DEN HAAG (ANP) - De productie van bloemen, kleding, alcohol en tabak wordt als eerste gedwongen stilgelegd als in de toekomst een acuut en ernstig tekort aan gas optreedt. Ook onder meer banken, theaters, wegenbouwers, en handelaren in andere goederen dan voedsel behoren tot de groep bedrijven die in zo'n noodsituatie vooraan staat om te worden afgeschakeld.
Dat meldt energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Hij benadrukt daarbij dat hij deze maatregelen niet snel denkt te hoeven nemen. "De gasopslagen zijn goed gevuld, we verbruiken veel minder gas en de import van vloeibaar gas is fors uitgebreid. We verwachten daarom niet dat Nederland op korte termijn in een noodsituatie terecht komt."
Het kabinet vraagt burgers en bedrijven al sinds de Russische inval in Oekraïne vorig jaar om zuinig te zijn met gas. Die oproep hoort bij de eerste stap van het zogeheten Bescherm- en Herstelplan Gas (BHG) dat moet helpen voorkomen dat daadwerkelijk tekorten ontstaan. Pas in een veel later stadium komt het afschakelen van hele bedrijfstakken in beeld.
Afschakelplan
In het zogenoemde afschakelplan is vastgesteld welke bedrijven in het zwartste scenario, waarin huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen in de knel dreigen te komen, als eerste aan de beurt zijn om verplicht te worden afgesloten. Daarvoor is per sector onderzoek gedaan naar de verwachte maatschappelijke en economische ontwrichting.
In de tweede groep zitten onder meer producenten van papier en karton, verf, kunststof en rubber, chemicaliën, glas, metalen, auto's en overige transportmiddelen. Ook de winning van delfstoffen, met uitzondering van olie en gas, komt dan grotendeels stil te liggen.
Veilingsysteem
Als laatste komen onder meer de kleinschalige elektriciteitsproductie en de inzameling van onschadelijk afval aan de beurt. Ook de keuring en reparatie van machines en apparaten moet er dan aan geloven, net als het transport via pijpleidingen.
Voordat het afschakelplan in werking wordt gesteld, krijgen bedrijven eerst de gelegenheid om tegen een vergoeding vrijwillig hun verbruik tijdelijk te verminderen. Daarbij worden via een veilingsysteem de bedrijven geselecteerd die daar per kubieke meter gas de minste subsidie voor vragen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden