
Blinden en slechtzienden vinden verkiezingen te ontoegankelijk
UTRECHT (ANP) - Verkiezingen zijn nog altijd te slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden, vindt een aanzienlijk deel van deze groep. In een peiling over de Tweede Kamerverkiezingen die in maart van dit jaar werden gehouden, geven vier op de tien ondervraagden aan die als "niet toegankelijk" te hebben ervaren. Een ongeveer even grote groep vond de stembusgang wel toegankelijk, de overige 16 procent antwoordde "neutraal".
De peiling werd gehouden door Kennis Over Zien, het kennisprogramma van diverse organisaties die zich met visuele beperkingen bezighouden, zoals de Oogvereniging en Bartiméus. In totaal deden daar 218 mensen uit de doelgroep aan mee.
Het meest negatief oordelen de ondervraagden over de kandidatenlijst: die is volgens 60 procent niet, of zelfs "helemaal niet" toegankelijk. Ook de stempas wordt als ontoegankelijk bestempeld door 45 procent. Over informatie van politieke partijen en online kieswijzers zijn de meeste ondervraagde blinden en slechtzienden meer te spreken. Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van stemlokalen: die is volgens 58 procent goed en 19 procent is er neutraal over. De overige 23 procent vindt dat ook daar de toegankelijkheid niet op orde is.
Stemmal
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen konden mensen met visuele beperkingen in 49 gemeenten gebruikmaken van een zogeheten stemmal. Dat is een mal met voelbare cijfers en braille waar het stembiljet door een medewerkers van het stembureau in wordt gelegd. Via een koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijsten staan. Die kan hij of zij dan door de mal te voelen opzoeken.
Volgens een overzicht van de Oogvereniging zijn bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, op 16 maart, in 41 gemeenten stemmallen te gebruiken. Dat zijn er dus minder dan bij de laatste landelijke verkiezingen.
De meeste ondervraagden zouden een voorkeur hebben voor digitaal stemmen, maar dat is vanwege zorgen over de digitale veiligheid geen optie in het huidige kiesstelsel.
Meer uit Binnenland
DEVENTER (ANP) - In Deventer hebben vele duizenden mensen de huldiging van Go Ahead Eagles bijgewoond. De spelers trokken in een open bus door de stad na de bekerwinst van maandag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn. Ingewijden bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf en het AD dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken) heeft het pensioenvoorstel van zijn partijgenoot Agnes Joseph definitief ontraden. Daarmee raadt hij de Tweede Kamer aan tegen het plan te stemmen. Volgens de minister zijn eerst vele aanpassingen nodig voordat het voorstel van Joseph uitvoerbaar is. In deze vorm zou het plan niet stroken met huidige wet- en regelgeving.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland sluit zich aan bij een oproep van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Israël om hulp aan Gaza direct weer toe te staan. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt de Israëlische blokkade onacceptabel.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam is dit jaar weer vrij toegankelijk. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt in een brief aan de gemeenteraad dat er op basis van de informatie van politie en het dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen aanleiding is om "de openbaarheid en toegankelijkheid van de herdenking te begrenzen".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt het "van de ratten besnuffeld" wat er vorige week maandag in het Maagdenhuis is gebeurd. Hij krijgt ook kritiek vanuit de Tweede Kamer. Bruins zou te weinig reageren en zijn verantwoordelijkheid niet nemen bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten die uit de hand lopen.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een medewerker van de politie Midden-Nederland is ontslagen om uitingen die hij eind 2023 deed op X. Hij zou zich op het sociale medium kwetsend en ongepast hebben uitgelaten. Een groot deel van zijn berichten werd bovendien beschouwd als onprofessioneel, discriminerend of racistisch, meldt de politie.
12 uur geleden