Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoinklanten hoeven identiteit toch niet telkens te bewijzen

Bitcoinklanten hoeven identiteit toch niet telkens te bewijzen

AMSTERDAM (ANP) - Bitcoinhandelaren hoeven hun klanten toch niet te dwingen om bij iedere transactie hun identiteit te bewijzen. De bedrijven moeten wel de transacties blijven screenen, maar mogen daarbij zelf inschatten bij welke transactie er een groot risico op zaken als witwassen is. Dat bevestigt De Nederlandsche Bank (DNB), nadat bitcoinhandelaar Bitonic had gemeld dat de toezichthouder de eis had afgezwakt nadat dat bedrijf daartegen bezwaar had aangetekend.

Het Amsterdamse bedrijf had een registratie aangevraagd en gekregen van DNB, maar vond de eisen van de toezichthouder veel te streng. Daarom ging Bitonic niet alleen in bezwaar, maar spande ook een kort geding aan om de identificatie-eis per direct te schorsen. Dat vond de rechter onnodig, maar DNB moest wel binnen zes weken onderbouwen waarom de beslissing is genomen.

Bitonic had vooral bezwaar tegen de eis dat gebruikers bij iedere transactie via een videoverbinding moeten bewijzen dat zij een transactie uitvoeren. Dat is niet alleen bewerkelijk en leidde tot het vertrek van een deel van de klanten, maar was volgens de bitcoinhandelaar ook in strijd met de privacywetgeving.

Een woordvoerder van de centrale bank geeft aan niet op individuele gevallen te kunnen ingaan. Wel zijn er bij de bank nieuwe inzichten gekomen over de toepassing van de zogeheten sanctiewet. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaalde onlangs dat trustkantoren ruimte hebben voor risicogebaseerd toezicht en die uitspraak gaf DNB houvast over de te stellen eisen. Dat is volgens de zegsman meegenomen in het denken over registraties van bitcoinbedrijven.

Meer uit Financieel

's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

17 minuten geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

1 uur geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

13 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

17 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

19 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

20 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

21 uur geleden