Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoin voor het eerst sinds november 2021 boven 60.000 dollar

Bitcoin voor het eerst sinds november 2021 boven 60.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De waarde van de bitcoin is woensdagmiddag voor het eerst sinds november 2021 gestegen tot boven de 60.000 dollar. De koers van de bitcoin gaat omhoog omdat de vraag naar de cryptomunt sterk is gestegen onder beleggers in beursgenoteerde bitcoin-fondsen. Daardoor is de munt toegankelijker geworden voor een grote groep beleggers.

De waarde van de bitcoin bereikte in november 2021 een recordhoogte van ongeveer 69.000 dollar. De waarde ging dat jaar flink omhoog omdat veel mensen tijdens de coronapandemie bitcoins kochten. Toen cryptobeurs FTX en andere cryptoplatforms omvielen, stortte de waarde van de cryptomunt in. Mede daardoor was de munt begin 2023 nog maar 16.600 dollar waard.

De bitcoin steeg deze maand al met zo'n 40 procent nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC vorige maand toestemming had gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoin-fondsen, ook wel bitcoin-ETF's genoemd. In totaal keurde de SEC elf bitcoin-fondsen goed. Onder andere de ETF van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, kreeg ook goedkeuring.

Hoop op nieuwe opmars

De cryptowereld keek lange tijd reikhalzend uit naar de goedkeuring. In aanloop daar naartoe steeg de waarde van de bitcoin ook al flink. In december kwam de munt om die reden boven de 40.000 dollar uit. Dat was voor het eerst sinds mei 2022. Woensdagmiddag rond 15.45 uur was de bitcoin ongeveer 60.400 dollar waard, omgerekend bijna 56.000 euro.

Cryptobeleggers hopen dat de zogeheten 'halvering' van de bitcoin in april zorgt voor een nieuwe opmars. De halvering houdt in dat de beloning voor miners van de cryptomunt wordt gehalveerd. Miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen en daarvoor krijgen ze een beloning in bitcoin. Na de vorige halvering in mei 2020 schoot de koers van de cryptomunt ook flink omhoog.

Meer uit Financieel

Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

6 minuten geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

2 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

2 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

3 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

4 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

5 uur geleden
Grootste Nederlandse uitgever VBK komt in Amerikaanse handen

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse uitgeverijgroep Simon & Schuster (S&S) neemt Nederlands grootste uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) over. Op die manier wil VBK internationaal groeien, volgens het bedrijf een "langgekoesterde ambitie". VBK wordt de eerste niet-Engelstalige uitgever van S&S.

5 uur geleden