
Bioscoopsector wil 1,5 metermaatregel voorlopig behouden
DEN HAAG (ANP) - De bioscoopsector verzoekt het kabinet "met klem" om de huidige 1,5 metermaatregel voorlopig te handhaven voor filmtheaters. De sector vreest dat deze en andere aangekondigde versoepelingen zoals de invoering van ‘checken voor toegang’ voor een grote omzetdaling zorgt.
De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) laat in een reactie op de eind augustus aangekondigde versoepelingen weten te vrezen voor een averechts effect op de bioscoopsector. Door de afschaffing van de 1,5 meter maatregel en de invoering van zowel het ‘checken voor toegang’ als een maximum van 75 bezoekers per complex, zal er juist minder omzet worden gedraaid dan nu. NVBF verwacht dat de bioscopen in de resterende maanden van het jaar 70 miljoen euro minder gaan omzetten. Dat bedrag is bijna tweemaal zo hoog als het eerder ingeschatte verlies van 33 miljoen euro.
Met name het ‘checken voor toegang’ zal volgens de sector een drempel vormen voor een bezoekje aan de bioscoop. Het moeten tonen van een vaccinatie- en of negatief testbewijs zal vooral in de randstad voor weerstand kunnen zorgen. De vaccinatiegraad onder jongeren ligt in de grote steden lager dan het landelijk gemiddelde en laten daar nu juist de grotere bioscoopcomplexen staan, zegt NVBF. Ook blijkt uit onderzoek dat vooral jongeren niet willen betalen voor een coronatest.
Probleem
In hun reactie stelt de NVBF dat als het verzochte handhaven van de 1,5 metermaatregel een probleem is, dat het invoeren van een maximum van 75 tot 100 bezoekers per zaal ook een optie is. Mocht dat ook niet lukken, dan wil de sector de coronasteun voor bioscopen en filmtheaters behouden.
Er is de filmsector veel aan gelegen om dit najaar zoveel mogelijk mensen te kunnen ontvangen. Er staan in de herfstmaanden veel titels op de planning, zoals de Nederlandse film De Veroordeling, het historische epos Benedetta van Paul Verhoeven en de nieuwe James Bond-film No Time To Die.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
30 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
40 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
43 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
49 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden