
Bioscoopketen AMC staat op omvallen door crisis
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse bioscoopketen AMC Entertainment staat op omvallen. De grootste keten van filmzalen ter wereld heeft snel 750 miljoen dollar nodig om zijn voortbestaan te kunnen garanderen. Anders zou het wel eens einde oefening kunnen zijn.
AMC heeft wereldwijd circa 1000 bioscopen en is goed voor meer dan 11.000 bioscoopschermen wereldwijd. Via de keten Odeon is AMC ook in veertien Europese landen actief, maar niet in Nederland. Zonder nieuw geld is de kas van AMC volgende maand leeg.
Om levensvatbaar te blijven volgend jaar wil het bedrijf meer aandelen gaan uitgeven. Ook zou naar Europese geldschieters worden gekeken en wordt met potentiële investeerders gesproken. AMC onderhandelt onder meer met verhuurders over uitstel of kwijtschelding van verplichtingen.
Hard geraakt door crisis
Bioscoopketens wereldwijd worden hard geraakt door de crisis. In verschillende landen moesten filmzalen verplicht dicht. Daarnaast zakten de bezoekersaantallen in doordat bezoekers geen risico wilden nemen om besmet te raken. De situatie werd nog erger toen filmstudio's besloten om grote filmreleases uit te stellen, waarmee nog meer klanten wegbleven.
AMC ziet de bezoekersstroom in vierde kwartaal van dit jaar met 92 procent dalen in vergelijking met een jaar eerder. Eerder werd al besloten om een aantal bioscopen te sluiten. In grote steden als de New York en Los Angeles is het nog niet gelukt filmzalen weer te heropenen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
17 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
18 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
21 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
28 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden