Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bioscoopketen AMC blijft gemoederen op Wall Street bezighouden

Bioscoopketen AMC blijft gemoederen op Wall Street bezighouden

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC Entertainment stond ook donderdag in de schijnwerpers bij beleggers op Wall Street. De onderneming, die een dag eerder haar beurswaarde nog zag verdubbelen, diende een aanvraag in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor de verkoop van bijna 12 miljoen aandelen op termijn. Het aandeel kelderde meer dan 16 procent, waar het er voorbeurs eerder op leek dat het zijn opmars zou voortzetten.

AMC waarschuwde in het document voor investeringen in het bedrijf als gevolg van recente koersschommelingen. Die zouden geen verband houden met de onderliggende activiteiten. AMC is namelijk een van de zogeheten Reddit-aandelen, vernoemd naar internetforum Reddit waar de beleggers elkaar ertoe aanzetten massaal bepaalde stukken op te kopen. Particuliere beleggers zetten de beurswaarde van het bedrijf eerder dit jaar ook al fors hoger en zadelden daardoor professionele beleggers die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, op met forse verliezen.

ExxonMobil zakte 0,6 procent. Het olie- en gasconcern moet een derde bestuurder toestaan van de activistische aandeelhouder Engine No.1. Met een kwart van de bestuurszetels in handen kan Energie No.1 het concern verder onder druk zetten om een duurzamere koers te gaan varen.

Tesla

Ook Tesla staat weer in de belangstelling. De onderneming heeft honderden auto's van het type Model 3 die naar China waren verscheept weer teruggeroepen. Dit vanwege problemen met ofwel de gordel ofwel de banden. De laatste tijd heeft Tesla in China en de VS al tienduizenden auto's terug naar de garage geroepen. Het aandeel Tesla verloor 0,8 procent.

Verder reageerden beleggers op de nieuwste cijfers over de WW-aanvragen, die lager uitvielen dan verwacht. Uit het banenrapport van loonstrookverwerker ADP bleek verder dat de aanwas van nieuwe banen in het Amerikaanse bedrijfsleven veel groter was dan de gemiddelde verwachting.

Inflatie

Ook de zorgen over de inflatie houden de markten in hun greep. Nieuwe geopolitieke spanningen doen de vooruitzichten voor de inflatie geen goed. Rusland maakte bekend dat het de dollar schrapt uit zijn nationale welzijnsfonds in een poging de blootstelling aan Amerikaanse activa te verminderen. Eerder onthulde de Amerikaanse president Joe Biden plannen voor een verbod op investeringen in bedrijven die een link hebben met het Chinese leger.

De leidende Dow-Jonesindex verloor in de vroege handel 0,5 procent tot 34.413 punten. De brede S&P daalde 0,6 procent tot 4182 punten. Ook de Nasdaq deed een stap terug. De techgraadmeter ging 0,9 procent omlaag tot 13.554 punten.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

9 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

10 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

10 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

11 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

13 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

14 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

14 uur geleden