
BioNTech wil armere landen coronavaccins verkopen tegen kostprijs
FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse farmaceut BioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs kunnen verkopen aan armere landen. Maar dat lukt volgens de fabrikant van één van de coronavaccins alleen als overheden, producenten en internationale en nationale organisaties samenwerken om de bevoorrading van armere landen vanuit de bestaande productielocaties te ondersteunen. Ook moeten er nieuwe productielocaties bijkomen, vindt BioNTech.
Het vrijgeven van patenten op coronavaccins, waar nu over wordt gesproken om de virusuitbraak sneller in te kunnen dammen, is volgens BioNTech geen goed idee. De patenten zorgen niet voor belemmeringen in de aanvoer van vaccins, zegt een woordvoerster. Juist het opvoeren van de productiecapaciteit kan de pandemie sneller stoppen. Daarnaast is het maken van de vaccins een complex proces en loopt de kwaliteit van een vaccin gevaar als de basisvoorwaarden voor productie er niet zijn. Volgens de woordvoerder klopte berichtgeving dat BioNTech tijdelijk het patent op het coronavaccin vrij zou geven niet.
Afgelopen week schaarden de Verenigde Staten zich achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten voor coronavaccins vrij te geven. Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen Covid-19.
Niks
Veel farmaceuten zien niks in het voorstel. Als ze door het bekendmaken van beschermde kennis minder verdienen aan hun vaccins, vrezen ze ook minder geld over te houden om te kunnen innoveren. Daarnaast denken ze dat de maatregel niet effectief is. Slechts weinig landen zouden de capaciteit hebben om ook daadwerkelijk meer vaccins te produceren als ze daar toestemming voor krijgen, zo klinkt het vanuit de sector.
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zei vrijdag dat het loslaten van patenten bespreekbaar is, maar enkele invloedrijke lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk zijn tegen het plan of hebben twijfels. Daardoor zit de EU intern nog niet op één lijn. Voorzitter Ursula von der Leyen zei zaterdag bij de EU-top in het Portugese Porto dat het vrijgeven van patenten op korte en middellange termijn de tekorten met coronavaccins niet zal oplossen. Von der Leyen roept landen die vaccins produceren, zoals de Verenigde Staten, daarom op om hun voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
14 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
15 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
16 uur geleden