
BioNTech wil armere landen coronavaccins verkopen tegen kostprijs
FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse farmaceut BioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs kunnen verkopen aan armere landen. Maar dat lukt volgens de fabrikant van één van de coronavaccins alleen als overheden, producenten en internationale en nationale organisaties samenwerken om de bevoorrading van armere landen vanuit de bestaande productielocaties te ondersteunen. Ook moeten er nieuwe productielocaties bijkomen, vindt BioNTech.
Het vrijgeven van patenten op coronavaccins, waar nu over wordt gesproken om de virusuitbraak sneller in te kunnen dammen, is volgens BioNTech geen goed idee. De patenten zorgen niet voor belemmeringen in de aanvoer van vaccins, zegt een woordvoerster. Juist het opvoeren van de productiecapaciteit kan de pandemie sneller stoppen. Daarnaast is het maken van de vaccins een complex proces en loopt de kwaliteit van een vaccin gevaar als de basisvoorwaarden voor productie er niet zijn. Volgens de woordvoerder klopte berichtgeving dat BioNTech tijdelijk het patent op het coronavaccin vrij zou geven niet.
Afgelopen week schaarden de Verenigde Staten zich achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten voor coronavaccins vrij te geven. Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen Covid-19.
Niks
Veel farmaceuten zien niks in het voorstel. Als ze door het bekendmaken van beschermde kennis minder verdienen aan hun vaccins, vrezen ze ook minder geld over te houden om te kunnen innoveren. Daarnaast denken ze dat de maatregel niet effectief is. Slechts weinig landen zouden de capaciteit hebben om ook daadwerkelijk meer vaccins te produceren als ze daar toestemming voor krijgen, zo klinkt het vanuit de sector.
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zei vrijdag dat het loslaten van patenten bespreekbaar is, maar enkele invloedrijke lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk zijn tegen het plan of hebben twijfels. Daardoor zit de EU intern nog niet op één lijn. Voorzitter Ursula von der Leyen zei zaterdag bij de EU-top in het Portugese Porto dat het vrijgeven van patenten op korte en middellange termijn de tekorten met coronavaccins niet zal oplossen. Von der Leyen roept landen die vaccins produceren, zoals de Verenigde Staten, daarom op om hun voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is.
Meer uit Financieel
SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.
14 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.
18 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.
19 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.
1 dag geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.
1 dag geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.
1 dag geleden